DLV Advies: praat veel over bedrijfsopvolging

In boerengezinnen wordt doorgaans te weinig gesproken over bedrijfsopvolging, zegt Marco Hol, adviseur Financieel Management bij DLV Advies. 'Je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen.'

DLV+Advies%3A+praat+veel+over+bedrijfsopvolging
© Burt

Jongeren die het bedrijf in de toekomst mogelijk willen overnemen zijn meestal niet betrokken bij thema's die te maken hebben met de toekomst van het bedrijf. Denk daarbij aan gesprekken met een boekhouder of onderhandelingen met afnemers. Ook bij het nemen van strategische beslissingen hebben ze volgens de DLV-adviseur geen rol. Agrarische jongeren zijn vooral bezig met de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf, stelt hij.

Hol zegt dat agrarische jongeren vaak nog geen interesse hebben in langetermijnkwesties. 'Of ze worden er door pa nog niet bij betrokken.' Maar als je een weloverwogen keuze wilt maken over opvolging, moet je het volgens hem wel over die thema's gaan hebben. 'Waar ben je goed in en waar ontbreekt het nog aan?'


Oriënterend gesprek

Het is volgens Hol zinvol om eens in kaart te brengen hoe jongeren hun toekomstige rol op het bedrijf zien. 'Een oriënterend gesprek met ouders en kinderen over een eventuele overname is ontzettend waardevol. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, maar het ontstaat nooit vanzelf.'

In deze gesprekken komen ook lastige zaken aan bod. 'Hoe ga je het bedrijf runnen als je ouders stoppen? Wil je dan nog dat je vader dagelijks komt helpen of liever niet? En voor de vader: kan hij een deel van de regie uit handen geven? En wat doe je als er twee kinderen interesse hebben in overname, terwijl er maar voor één ruimte is?', noemt Hol als voorbeeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer