Premier Rutte: 'Keuzes zullen soms schuren en pijn doen'

Het kabinet geeft vrijdag in een reeks Kamerbrieven duidelijkheid over de toekomst van de landbouw. 'Boeren verdienen duidelijkheid en zekerheid voor de lange termijn', zegt premier Mark Rutte in een toelichting op de besluiten in de ministerraad. Er moeten volgens hem keuzes worden gemaakt, ook al kunnen die pijn doen.

Premier+Rutte%3A+%27Keuzes+zullen+soms+schuren+en+pijn+doen%27
© Dirk Hol

'De agrarische sector leeft al langer in onzekerheid en dit trekt een zware wissel op boerenfamilies', aldus Rutte. 'Het is daarom van belang om keuzes te maken, ook al zullen die soms schuren en pijn doen.'

Volgens Rutte hebben de ervaringen geleerd dat simpele oplossingen niet werken. 'Dat hebben we gezien bij de PAS-melders en innovaties die geen stand houden bij de rechter. We moeten stappen zetten die robuust zijn en overeind blijven.'


Op korte termijn moet een aantrekkelijke opkoopregeling voor piekbelasters ervoor zorgen dat er grote stappen worden gezet in de stikstofreductie. Dat is nodig voor legalisatie van de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders, maar ook voor natuurherstel en vergunningen voor de woningbouw en infrastructuur.


Met elkaar verbonden

'Al die besluiten die we vandaag nemen zijn met elkaar verbonden. En ze zijn erop gericht om alle belangen en doelen in ons dichtbevolkte en welvarende land zo goed mogelijk met elkaar in balans te brengen', zegt Rutte.De premier noemt 2023 een transitiejaar. Daarin moet blijken of de vrijwillige opkoopregelingen en het landbouwakkoord voldoende opleveren voor natuurherstel en stikstofreductie. 'We verwachten met deze ruimhartige regeling dit varkentje te kunnen wassen. Zo niet, dan gaan we met de sector in overleg over verplichtend instrumentarium, als laatste stap, als dat nodig is.'


• Lees hier alle artikelen over de vrijdag gepresenteerde kabinetsplannen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer