Delfzijl krijgt fabriek voor plastic uit suiker en hout

Het technologische bedrijf Avantium gaat in het Groningse Delfzijl een eerste commerciële fabriek bouwen voor de productie van recyclebare kunststof polyethyleen furanoaat uit plantaardig materiaal.

Delfzijl+krijgt+fabriek+voor+plastic+uit+suiker+en+hout
© Avantium

Met de bouw van de fabriek is een investering van 90 miljoen euro gemoeid. De financiering is vorige week rond gekomen dankzij leningen van ING, ABN Amro, Rabobank, ASN en investeringsfonds Invest-NL. Eerder zegden de Europese Unie en verschillende overheden al 27,5 miljoen euro subsidies toe. Daarnaast steken Groningen Seaports en regionale investeringsfondsen 20 miljoen euro in de fabriek.


Volgens Avantium zal met de bouw van de fabriek de commercialisering van PEF (polyethyleen furanoaat) versnellen. De grondstof voor deze plastic is furaandicarbonzuur (FDCA). Deze wordt gewonnen uit houtsnippers en suiker. Ervaring daarmee is opgedaan met een proeffabriek die ook in Delfzijl staat (foto). De nieuwe productielocatie moet in 2024 in productie zijn met een capaciteit van 5 kiloton per jaar.


Fructosestroop

Voor de levering van grondstoffen is een eerste contract getekend met het Franse Tereos Cooperative Group. Hierbij gaat het om een halffabricaat bestaande uit bewerkte fructosestroop die gemaakt is van Europese tarwe. De 100 procent plantaardige en recyclebare kunststof PEF kan een oplossing zij voor het verduurzamen van voedselverpakkingen. De interesse vanuit de levensmiddelenindustrie is dan ook groot, meldt Avantium.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer