Supermarkten eisen duurzamere voedselverpakkingen

Supermarkten gaan richting 2025 duurzamere eisen stellen aan voedselverpakkingen. Bepaalde kunststoffen worden uitgebannen en waar mogelijk vervangen voor karton.

Supermarkten+eisen+duurzamere+voedselverpakkingen
© Twan Wiermans

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) presenteerde dinsdag een position paper met daarin de nieuwe eisen waaraan voedselverpakkingen binnen enkele jaren moeten voldoen.

Het verduurzamen van voedselverpakkingen bestaat niet simpelweg uit het uitbannen van plastics. De zakjes, bekers en bakjes hebben namelijk ook een belangrijke functie in het beschermen van producten en het verlengen van de houdbaarheid.

De bij het CBL aangesloten supermarkten vinden het ook van belang om één lijn te trekken in de materiaalkeuze voor food en non-food verpakkingen. Op deze manier wordt een eenduidig signaal afgegeven naar de markt en kan collectief gewerkt worden aan de opgestelde doelstellingen, stelt de supermarktkoepel.


Verpakkingsdoelen voor 2025

De supermarkten stellen de volgende doelen voor 2025 om de milieu-impact van verpakkingen te minimaliseren:
• 20 procent minder verpakkingsmateriaal;
• 95 procent recyclebaar en gemaakt van PET, PE en PP;
• uitfaseren PS als verpakkingsmateriaal;
• 100 procent FSC/PEFC gecertificeerd of gerecycled papier en karton;
• 50 procent gebruik van gerecycled PET in flessen en trays;
• 25 procent gerecyclede grondstoffen voor overige kunststoffen;
• wegwerp- en recycling logo’s op alle verpakkingen.

De grootgrutters zetten in op de uitfasering van polystyreenverpakkingen (PS) en transparante en licht gekleurde verpakkingen krijgen de voorkeur boven donkergekleurde verpakkingen of zwart plastic. Laminaat, coating of lak op verpakkingen gebruiken supermarkten enkel als dit nodig is.


Afvalfase en gemeenten

Wat betreft de laatste fase, de afvalfase, moedigt het CBL gemeenten aan zoveel mogelijk één lijn te kiezen bij de inrichting van inzamelingssystemen. Dat maakt een eenduidige en heldere communicatie met de consument mogelijk. Het is immers belangrijk dat de consument weet op welke manier verpakkingen moeten worden gescheiden. Wegwerp- en recyclinglogo’s op verpakkingen kunnen hierbij richting geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer