Statiegeld+op+blikjes+vanaf+31+december+2022
Nieuws
© Gouke Wilpstra

Statiegeld op blikjes vanaf 31 december 2022

Statiegeld op blikjes wordt per 31 december 2022 ingevoerd. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. LTO Nederland is blij met dit besluit. Want rondzwervende blikjes verwonden geregeld dieren.

Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend. Dit bedrag is gelijkgetrokken met statiegeld op kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in het milieu belanden.


Van Veldhoven heeft vorig jaar, op verzoek van de Tweede Kamer, richting producenten aangegeven dat het aantal blikjes in het milieu met minimaal 70 procent moest afnemen in de loop van 2021 ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017. Als dit niet zou lukken, dan zou statiegeld worden ingevoerd. Uit recente cijfers blijkt dat voor de tweede keer op rij het aantal blikjes helemaal niet is afgenomen en zelfs met 27 procent is toegenomen. Hierop heeft Van Veldhoven haar besluit genomen.


Scherp-in

LTO Nederland is al langer een groot voorstander van statiegeld op blikjes. Jaarlijks lopen twaalfduizend dieren in Nederland letsel op door zwerfafval. Ongeveer vierduizend dieren sterven aan scherp-in. Dat is letsel als gevolg van bloedingen door het eten van voer met daarin scherpe metaaldelen, zoals door voederwinning vermalen blik.?Een hakselaar versnippert een blikje in duizenden scherpe stukken.

De jaarlijkse kosten voor de veehouderij als gevolg van het zwerfafval variëren tussen de 10 à 16 miljoen euro. Daarmee komt de rekening per veehouder uit op een bedrag tussen de 392 en 652 euro. Blikjes worden gerekend tot het schadelijkste zwerfvuil. Statiegeldheffing zal de hoeveelheid zwerfvuil naar verwachting terugdringen, meent LTO.


Randvoorwaarden

Waar de blikjes straks kunnen worden ingeleverd, wordt nog nader uitgewerkt. Net als bij flesjes is het aan producenten en supermarkten om dit systeem vorm te geven. De overheid stelt wel een aantal randvoorwaarden. Zo heeft Van Veldhoven bepaald dat net als bij statiegeld op kleine plastic flesjes de horeca en kleinere verkopers worden ontzien. Dat betekent dat zij zijn vrijgesteld van de inname van blikjes, en de producenten van blikjes de kosten dragen van het statiegeldsysteem.

In april 2020 besloot Van Veldhoven al statiegeld op plastic flesjes in te voeren voor minder zwerfafval. Vanaf deze zomer, 1 juli 2021, is het mogelijk de kleine plastic flesjes in te leveren tegen 15 eurocent statiegeld. Nederland sluit zich met statiegeld op blik aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer