Gebruikte verpakkingsmachines vinden gretig aftrek

Aanbod en vraag in gebruikte verpakkingslijnen voor groente en fruit stijgt. Volgens handelaren verloopt de verkoop vooral online en heeft de toegenomen vraag te maken met duurzamer verpakken, de wens om onafhankelijk te zijn, lange levertijden voor nieuwe machines en grotere consumptie van groente en fruit door thuiswerken.

Gebruikte+verpakkingsmachines+vinden+gretig+aftrek
© Thierry Schut

Verschillende trends in verpakkingen van groenten en fruit beïnvloeden het aanbod van en de vraag naar tweedehands verpakkingsmachines. In de eerste plaats gaat het om een groei van het aandeel verpakte ten opzichte van onverpakte groente en fruit.

Die groei komt door toename van eenpersoonshuishoudens, meer aandacht voor voedselveiligheid, groter aanbod van verse producten en toegenomen vraag naar gemaksproducten. Dat is de analyse in het Brancheplan Duurzaam Verpakken 2019-2022 van GroentenFruit Huis.


Milieu-impact verlagen

Een min of meer tegengestelde beweging is de wens van de Nederlandse groente- en fruitsector om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal per kilo product in 2025 te verminderen met 25 procent ten opzichte van 2017. Doel daarvan is om de milieu-impact te verlagen zonder daarbij de houdbaarheid van groente en fruit te verminderen.

Door reisbeperkingen sloten we meer deals achter de computer

Geert van der Meer gemerkt, algemeen directeur bij Hortimat in Monster

Om dit voor elkaar te krijgen, wil de sector dat in 2025 100 procent van de verpakkingen recyclebaar is, onder andere door monomaterialen te gebruiken, zoals hergebruikt petplastic, papier en karton met een duurzaamheidscertificaat en biobased materialen.

Als reactie op deze ontwikkelingen hebben telers en telersverenigingen hun verpakkingslijnen aangepast of vervangen. Als gevolg daarvan groeit het aanbod gebruikte verpakkingsmachines.


Coronacrisis

Duijndam Machines in het Zuid-Hollandse Nieuwerkerk aan den IJssel koopt en verkoopt gebruikte machines uit de sier-, groente- en fruitteelt. Mede-eigenaar Robbert Duijndam heeft gemerkt dat de coronacrisis de vraag naar verpakkingsmachines heeft opgestuwd.

'Telers willen voor hun verpakking minder afhankelijk zijn van derden en zelf hun producten wassen, sorteren en verpakken. Bijkomend voordeel is dat ze zo waarde aan hun groenten en fruit kunnen toevoegen en ze onder hun eigen merk kunnen verkopen.'

Een ander aspect is dat consumenten het vanwege corona geen prettig idee vinden als anderen met hun handen aan hun voedsel hebben gezeten en daarom liever een verpakt product kopen.


Duurzame verpakkingen

De beweging naar duurzame verpakkingen speelt met name in Noordwest-Europa. Landen daarbuiten zoeken vooral betrouwbare verpakkingsmachines voor een redelijke prijs. Duijndam legt uit dat nieuwe machines tienduizenden euro's kosten en dat gebruikte machines voor een derde tot de helft van dat bedrag weggaan, afhankelijk van het bouwjaar, het gebruik en hoe courant de techniek is.

Duijndam Machines verkoopt jaarlijks zo'n duizend gebruikte machines van zo'n honderd verschillende fabrikanten, waarvan tientallen verpakkingsmachines. Ongeveer 25 procent blijft in Nederland, de rest gaat naar landen over de hele wereld. De meeste verkoop vindt online plaats, waarbij de kopers hun aankopen vaak ongezien doen.

Dat is ook de ervaring van Mark Scheffers, verantwoordelijk voor de in- en verkoop bij DS Hortitrade in het Zuid-Hollandse Monster, handelsbedrijf in nieuwe en gebruikte kassen, tuinbouwmachines en -materialen. 'Een klant haalt meestal voldoende informatie uit foto's, productbeschrijvingen en video's. Voor meer informatie nemen ze contact op per mail of telefoon. Onze socialemediakanalen worden steeds actiever bezocht.'


Lange levertijden

Scheffers ziet nog een reden voor de geleidelijke groei in de vraag. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen zitten er lange levertijden op nieuwe machines, waardoor klanten die snel over nieuwe apparatuur willen beschikken, kiezen voor gebruikte spullen.

Dat heeft ook Geert van der Meer gemerkt. Hij is algemeen directeur van Hortimat in Monster, dat gebruikte tuinbouwmaterialen en -machines in- en verkoopt. Volgens hem zijn levertijd en prijs van nieuwe machines steeds meer een issue en is de verkoopprijs vanwege het beperkte aanbod tot wel 30 procent toegenomen.


Meer thuiswerken

Dat is ook van invloed op de prijs van gebruikte machines, maar Van der Meer zegt dat die niet meer dan een paar procent bedraagt. Hij schrijft de grotere vraag ook toe aan de toegenomen verkoop van groente en fruit, doordat mensen vanwege de coronacrisis meer thuis zijn gaan werken.

Die crisis heeft eveneens een impuls gegeven aan de onlineverkopen. 'Mensen konden moeilijk reizen en daardoor hebben we veel meer deals achter de computer gesloten.' Maar dat is volgens Van der Meer geen probleem, omdat het bedrijf een goede naam heeft opgebouwd.

DS Hortitrade en Hortimat verkopen jaarlijks tientallen verpakkingsmachines, die zij reviseren en aanpassen aan de wensen van de klant. Alle drie de genoemde bedrijven geven aan dat ze in het algemeen niet op zoek hoeven te gaan naar verkopers en kopers van gebruikte machines, omdat die hen online weten te vinden.


Met een tweedehands verpakkingslijn kan de Roemeense teler Adrian Lupean zijn tomaten in karton verpakken.
Met een tweedehands verpakkingslijn kan de Roemeense teler Adrian Lupean zijn tomaten in karton verpakken. © Thierry Schut


Roemeense teler is blij met tweedehands verpakkingslijn

Adrian Lupean is in 2016 als 24-jarige startende ondernemer begonnen met een kwekerij van cherry- en cocktailtomaten in Roemenië. Dat was mogelijk met een bijdrage vanuit de Europese Unie. Zijn bedrijf meet 1 hectare en produceert 250 ton tomaten per jaar voor de lokale markt. Volgend jaar hoopt hij uit te breiden. Vooruitlopend daarop ging Lupean online op zoek naar een gebruikte inpakmachine voor zijn tomaten en kwam hij bij Duijndam Machines in het Zuid-Hollandse Nieuwerkerk aan den IJssel een flowpackmachine met inlinesysteem en weegprijsetiketteerder tegen, die met een derde van de nieuwprijs een stuk betaalbaarder was dan een nieuwe. Er kwamen nog wel enige transportkosten bij, evenals een bedrag voor revisiewerkzaamheden die Lupean door Roemeense bedrijven liet uitvoeren. Daarna was de lijn volgens de Roemeen weer zo goed als nieuw. Een voordeel vindt hij ook dat hij zijn tomaten nu in karton in plaats van in plastic doosjes kan verpakken. Robbert Duijndam legt uit dat zijn klanten weten dat de gebruikte machines die hij verkoopt, afkomstig zijn van Nederlandse telers en daarom goed bruikbaar, redelijk innovatief, betrouwbaar en uitgebalanceerd zijn. 'Onze leveranciers hebben geen bemoeienis met de afnemers van hun tweedehandsspullen, maar wij vragen hun wel om filmpjes aan ons te leveren waarop de apparatuur in bedrijf is. De onderhandelingen en de verdere aflevering verzorgen wij.' Lupean heeft eerder tweedehands machines uit Nederland laten komen. Hij heeft er geen problemen mee dat hij deze machines alleen op foto's en filmpjes heeft gezien en niet in de praktijk. 'Het zijn goede spullen voor een goede prijs.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer