PerfoTec wil ook in VS houdbaarheid van groente en fruit verlengen

Verpakkingsspecialist PerfoTec uit het Utrechtse Woerden is onlangs gestart met de uitgifte van obligaties en certificaten via de NPEX-effectenbeurs. Het doel is om maximaal 1,5 miljoen euro aan groeifinanciering op te halen, waarmee onder meer investeringen in de Amerikaanse markt kunnen worden gedaan.

PerfoTec+wil+ook+in+VS+houdbaarheid+van+groente+en+fruit+verlengen
© Marcel Berendsen

'De kwaliteit van groenten en fruit is de sleutel tot het winnen van de online shopper', geeft CEO Bas Groeneweg aan. Toen hij als oprichter achttien jaar geleden met PerfoTec startte, had hij een duidelijk doel voor ogen: met innovaties op het gebied van verpakking de houdbaarheid van verse groente, fruit en bloemen verlengen.

Dat doet het bedrijf vandaag de dag door binnen de verpakking een atmosfeer te creëren, waardoor onder meer uitdroging, verzuring, verkleuring en rotting voorkomen kunnen worden. Soms kan de houdbaarheid hierdoor tot wel twee weken verlengd worden, geeft hij aan.

'We maken microgaatjes in de verpakking. Die zijn door het menselijk oog niet te zien. Via een respiratiemeter kan de 'ademhalingssnelheid' van producten worden gemeten. Groenten en fruit leven ook na de oogst nog. Ze gebruiken en ademen CO2 uit en daar moet je dus wel rekening mee houden als je producten verpakt', licht Groeneweg toe. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot mondiaal marktleider op dit gebied.

Met een palletverpakking kunnen we straks in één klap de houdbaarheid van grote hoeveelheden groenten en fruit verlengen

Bas Groeneweg, CEO van PerfoTec

Groeifinanciering

Vrijwel alle grote retailers in binnen- en buitenland, waaronder Tesco, Jumbo, McDonalds en Costco, verkopen inmiddels hun verpakte groente en fruit met PerfoTec-technologie. Ook retailers in de Verenigde Staten beginnen interesse te tonen, geeft Groeneweg aan. 'Die interesse komt voort uit de groei van het aantal online shoppers.'

Consumenten die online boodschappen doen, blijken extra kritisch op ontvangen producten. 'Is het niet goed, dan bestelt de consument de keer erop bij de concurrent', weet hij. De kwaliteit van groente en fruit is volgens hem daarom de sleutel tot het winnen en behouden van de online shopper. Maar voordat ingespeeld kan worden op die vraag vanuit de Verenigde Staten is geld nodig.

Door een tweede obligatie-uitgifte te organiseren, hoopt PerfoTec opnieuw maximaal 1,5 miljoen euro op te halen. Beleggers kunnen via de NPEX-effectenbeurs vijfjarige obligaties met 8 procent rente of aandelencertificaten tot maximaal 1 miljoen euro ontvangen. Het opgehaalde geld zal worden gebruikt om een locatie in de Verenigde Staten op te zetten en een team te vormen. 'Zoals altijd gaan de kosten voor de baten', meldt Groeneweg.


Palletverpakkingen

Daarnaast hoopt PerfoTec begin volgend jaar een 'palletverpakking' te introduceren. 'Daarmee kunnen we in één klap grote hoeveelheden groenten en fruit langer vers houden', weet Groeneweg. Verwacht wordt dat het octrooi voor deze innovatie begin 2023 wordt verleend. 'Ik heb de ambitie dat deze innovatie over enkele jaren breed toegepast wordt in de hele sector. Het is het sluitstuk om de totale keten van groenten en fruit te helpen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer