Provincies spreken onteigeningspleidooi tegen

In tegenstelling tot wat dagblad NRC deze week meldde, pleiten provincies er niet voor om het onteigenen van boeren makkelijker te maken. Wel willen de provincies dat boeren meer vergoed krijgen als zij zich vrijwillig laten uitkopen. Dat meldt het Interprovinciaal Overleg (IPO), het samenwerkingsverband van provincies.

Provincies+spreken+onteigeningspleidooi+tegen
© Koos van der Spek

NRC schreef woensdag dat de provincies het Rijk zouden hebben geadviseerd om meer mogelijkheden voor het onteigenen van boeren te creëren door de stikstofwetten- en regels aan te scherpen. De krant baseerde zich op een adviesbrief die het IPO afgelopen week aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stuurde.



Volgens het IPO heeft de krant zich laten misleiden door het gebruik van de term onteigeningstitels in deze brief. Onteigeningstitels zijn mogelijke grondslagen voor onteigenen. Door een onteigeningstitel toe te kennen, kunnen boeren juist meer vergoed krijgen voor hun grond, is het idee van het IPO. 'Dat de onteigeningstitel nu aandacht trekt, is logisch. Een onteigeningstitel is echter niet hetzelfde als onteigenen', schrijft het samenwerkingsverband in een toelichting op de berichtgeving.


Ruime vergoedingen

De provincies benadrukken dat vrijwilligheid een belangrijk uitgangspunt is, met ruime vergoedingen voor boeren. Onteigeningstitels zouden in dat kader voor gunstigere voorwaarden kunnen zorgen in gebiedsprocessen. In de brief aan de minister doen de provincies tal van andere voorstellen.



Doel daarvan is om uiteindelijk samen met het Rijk tot 'een goedgevulde instrumentenkoffer' te komen. Provincies hebben op die manier een breed scala aan mogelijkheden tot hun beschikking om in de gebiedsprocessen tot resultaat te komen.


Veevoer eiwitarmer maken

Een ander advies van de provincies betreft onder meer het eiwitarmer maken van veevoer. Toenmalig (en huidig waarnemend) landbouwminister Carola Schouten wilde dit in 2020 ook al opleggen, maar dat stuitte op te veel verzet en werd toen afgeblazen. De provincies willen ook scherpere pachtregels voor landbouwgrond.

Boeren die stoppen, mogen hun land nu verhuren aan collega-boeren en doen dit volgens het IPO vaak kortlopend aan de hoogste bieder. Dat is volgens het IPO op geen enkele manier stimulerend voor duurzame bedrijfsvoering. De IPO-adviezen worden uitgebracht op verzoek van het ministerie van LNV. Dat had om een overzicht van het benodigde instrumentarium voor de stikstofaanpak gevraagd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer