Kamer wil buitenlandse watervervuiling meewegen in waterdoelen

De doelstelling van Kaderrichtlijn Water (KRW) moet rekening houden met vervuiling uit andere landen. Nederland hoeft niet op te draaien voor vervuiling uit andere landen. Dat vindt de Tweede Kamer en die heeft het kabinet gevraagd hiervoor te zorgen.

Kamer+wil+buitenlandse+watervervuiling+meewegen+in+waterdoelen
© Ruud Ploeg

De Tweede Kamer deed dit verzoek dinsdag na een motie van Barry Madlener (PVV) van vergelijkbare strekking. Madlener redeneert dat slechts het laatste stukje van een aantal rivieren door Nederland stroomt. In de rivieren stroomt water dat ook wordt vervuild door andere landen. Hij vindt dat met dit gegeven rekening moet worden gehouden bij het vaststellen van waterdoelstellingen.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet innovaties voor de landbouw ook gaat toetsen en beoordelen op de effecten op natuur, klimaat en waterkwaliteit. Bij het opstellen van het nationaal innovatieprogramma voor de landbouw moeten innovaties ook worden getoetst op het KRW-doelbereik. Tjeerd de Groot (D66) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) hebben hiertoe een motie ingediend die een meerderheid kreeg.


Glyfosaat

De Tweede Kamer vindt ook dat particulieren onkruidverdelgers met daarin de stof glyfosaat niet meer mogen kopen of gebruiken. Volgens GroenLinks en de PvdA, die een motie hiertoe indienden, is er 'geen verdedigbaar maatschappelijk belang' voor particulieren om de stof te gebruiken. In de landbouw mag de stof nog wel worden gebruikt, maar ook daarop is kritiek. Het ministerie van LNV wil dat boeren ook kijken naar alternatieven.

Verder vraagt de Tweede Kamer aan het kabinet om te onderzoeken of het filteren van zoutwater een optie is om watertekorten in periodes van droogte te verminderen. Caroline van der Plas (BBB) diende een motie van deze strekking in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer