Staatssecretaris Heijnen: watercrisis wordt geen tweede stikstofcrisis

De kans dat Nederland door een watercrisis op vergelijkbare wijze op slot gaat als door de stikstofcrisis, is klein. Dat zegt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (CDA).

Staatssecretaris+Heijnen%3A+watercrisis+wordt+geen+tweede+stikstofcrisis
© ANP

Heijnen reageert daarmee op vragen van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer op dinsdagmiddag. Volgens De Groot moet Nederland niet wachten tot het een tik op de vingers krijgt van Europa over de slechte staat van het water. Hij wil weten wat het kabinet gaat doen om te voorkomen dat Nederland, net als door de stikstofcrisis, op slot gaat.

Volgens de staatssecretaris zal het zo'n vaart niet lopen. 'Het risico van generiek op slot gaan zoals bij stikstof wordt minder groot ingeschat. De effecten van slechte waterkwaliteit treden vaak ook niet landelijk op. Als daardoor ergens iets niet kan, betekent het niet automatisch dat het elders ook niet kan.'


Vol aan de bak

Heijnen beaamt wel dat Nederland vol aan de bak moet om in 2027 aan de eisen voor de kaderrichtlijn Water (KDW) te kunnen voldoen. 'De natuur leeft van water, onze economie draait erop. Het is alle hens aan dek om de doelen te behalen. We zijn volop aan de slag. Vrijdag is in de ministerraad een plan aangenomen om de waterkwaliteit te verbeteren. We zijn er nog lang niet, maar het gaat wel beter.'


Overigens is het niet zo dat Nederland in 2027 de doelen behaalt. Wel voldoet Nederland volgens Heijnen in dat jaar aan de eisen om deze doelen te behalen. 'Maar het effect is dan nog niet meteen zichtbaar, dieren en planten hebben tijd nodig om zich aan te passen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer