Glastuinbouw Nederland: 'Zuiveringsplicht geeft verbetering waterkwaliteit'

'De zuiveringsplicht heeft wel degelijk geleid tot verbetering van de waterkwaliteit', stelt Glastuinbouw Nederland. Dat geldt ook voor gebieden waar de meeste bedrijven zijn aangesloten op de riolering. Tuinders hebben hun waterstromen nauwkeurig in kaart gebracht en waar nodig aangepast.

Glastuinbouw+Nederland%3A+%27Zuiveringsplicht+geeft+verbetering+waterkwaliteit%27
© gemeente Westland

Toch zijn er signalen dat de waterkwaliteit in verschillende gebieden onvoldoende snel verbetert om de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen. Volgens Glastuinbouw Nederland worden waar nodig regionaal aanvullende afspraken gemaakt. Zo is het noodzakelijk dat er meer en gerichter wordt gehandhaafd door waterschappen en milieudiensten. Een enkele lozing kan al leiden tot normoverschrijding.

Er wordt onderzocht waarom oude gewasbeschermingsmiddelen nog steeds in normoverschrijdende concentraties in het oppervlaktewater worden aangetroffen. Inmiddels zijn er alternatieven op de markt die veel minder schadelijk zijn. Ook gaat het onderzoeksprogramma Glastuinbouw Waterproof verder met onderzoeken over het verder sluiten van de waterkringloop bij glastuinders om de emissie verder te reduceren.


Verbeteringen niet altijd zichtbaar

KRW beoordeelt oppervlaktewater als slecht als één aspect niet in orde is. Volgens Glastuinbouw Nederland zijn daardoor verbeteringen niet altijd zichtbaar. Als er in de bodem metalen aanwezig zijn, die door veenafbraak uitspoelen naar oppervlaktewater, wordt de waterkwaliteit als negatief beoordeeld. Dat terwijl de hoeveelheid meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen mogelijk is afgenomen.

De zuiveringsplicht geldt sinds 1 januari 2018. Verbetering van de waterkwaliteit rondom glastuinbouwbedrijven is een belangrijke ambitie van de ondernemers en Glastuinbouw Nederland. Vandaar dat in Platform Duurzame Glastuinbouw de doelstelling is afgesproken van nagenoeg nulemissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in 2027.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer