Kennisteam presenteert alternatieven glyfosaat

Voor boeren en tuinders is nu een integrated pest management (IPM)-strategie beschikbaar waarmee zij gestimuleerd worden om alternatieven voor glyfosaat te gebruiken.

Kennisteam+presenteert+alternatieven+glyfosaat
© Twan Wiermans

Een kennisteam van een brede groep bedrijven en organisaties uit de agrarische sector heeft daarvoor factsheets (zie hieronder) samengesteld. Het gaat onder meer over de IPM-aanpak voor het vernieuwen en vernietigen van grasland en het vernietigen van vanggewassen en groenbemesters.

Met de factsheets wil de agrarische sector laten zien dat deze zorgvuldig omgaat met glyfosaat. Om de boeren en tuinders daarbij te helpen, zijn binnen project IPM Glyfosaat haalbare en betaalbare alternatieven voor het omstreden herbicide uitgewerkt. Dit project is onderdeel van het sectoroverstijgende praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk'.


Praktische handvatten

Het kennisteam met vertegenwoordigers van LTO Nederland, ZLTO, LTO Noord, LLTB, Agrifirm, Bayer, BO Akkerbouw, CropSolutions, Cumela, Delphy, Evers, Kverneland, Lemken, Van Iperen, Vertify en Wageningen UR ziet de wens vanuit de samenleving om minder gebruik te maken van glyfosaat. De gepubliceerde factsheets moeten de agrariërs praktische handvatten geven om het gebruik in de praktijk te verminderen.

De IPM-strategie focust op met name preventie, monitoring en niet-chemische methoden. Met de gemaakte factsheets kunnen boeren, tuinders, loonwerkers en adviseurs volgens het kennisteam analyses en weloverwogen keuzes maken. Alleen wanneer mechanische alternatieven geen optie zijn, wordt het gebruik van glyfosaat geadviseerd.


Mechanisch alternatief

De betrokken organisaties en bedrijven wijzen erop dat een mechanisch alternatief voor glyfosaat niet alleen voordelen heeft. Het kost meer brandstof en tijd, maar verhoogt ook het risico op bodemverdichting en onkruiddruk. Ook is de combinatie van niet-kerende grondbewerking (NKG) en glyfosaatvrij werken ingewikkeld, terwijl juist NKG beter is voor de bodemstructuur en het bodemleven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer