Noord-Hollandse gedeputeerde heeft weinig vertrouwen in opkoop piekbelasters

De Noord-Hollandse stikstofgedeputeerde Esther Rommel (VVD) heeft weinig vertrouwen in de opkoop van piekbelasters. 'Als het ons niet lukt om geld te krijgen voor een twintigtal heel concrete en uitgewerkte plannen, dan vraag ik me af hoe dat komend jaar dan wel gaat lukken voor de tweeduizend tot drieduizend piekbelasters.'

Noord%2DHollandse+gedeputeerde+heeft+weinig+vertrouwen+in+opkoop+piekbelasters
© Jan Jong

Provincie Noord-Holland overlegt met een twintigtal boeren over stoppen. Tot nu toe lukt het de provincie niet om hiervoor geld te krijgen. 'De afgelopen weken blijkt dat ze niet voldoen aan voorwaarden van het Rijk. Hun stikstofuitstoot is te laag of het bedrijf ligt te ver van een beschermd Natura 2000-gebied', stelt gedeputeerde Rommel in een weblog.

In nauw contact met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekijkt Noord-Holland of maatwerk een optie is. 'Ook dat zoekt naar mogelijkheden, maar knellende voorwaarden vanuit Den Haag en Europa lijken ervoor te zorgen dat we deze boeren nog niet kunnen helpen.'


Beter zou het volgens Rommel zijn als Noord-Holland 50 miljoen euro ontvangt 'met als enige voorwaarde dat we de stikstofuitstoot moeten laten afnemen'. 'We zijn al jaren aan het werk in onze gebieden om dat voor elkaar te krijgen. We leveren maatwerk. De gesprekken lopen, we maken plannen met de belanghebbenden, maar nu is het tijd om financieel over de brug te komen. Met knellende voorwaarden van het Rijk en Europa aan elke euro die we krijgen, komen we niet uit deze impasse.'
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer