Limburg wil verlenging huidige opkoopregeling piekbelasters

De Limburgse gedeputeerde Geert Gabriels wil dat de opkoopregeling voor piekbelasters opnieuw wordt verlengd. De huidige MGA1 loopt komende woensdag af.

Limburg+wil+verlenging+huidige+opkoopregeling+piekbelasters
© Peter Smit

Boeren die nu twijfelen krijgen volgens Gabriels dan de kans om te tekenen of af te wegen of ze onder de nieuwe regeling, die vrijdag bekend wordt gemaakt, beter of juist slechter af zijn. Het kabinet gaat zo'n drieduizend bedrijven die veel stikstof uitstoten actief benaderen met een aanbod om te stoppen of flink te verduurzamen. Het bedrag dat zij kunnen krijgen bij uitkoop kan oplopen tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf.


Maar de criteria waaraan boeren moeten voldoen om onder de nieuwe regeling te vallen, worden pas later duidelijk, aldus Gabriels. 'Dat kan januari of februari worden', zegt hij. 'Tot die tijd zou de huidige opkoopregeling, de MGA1, moeten blijven gelden. Dan kunnen de boeren zelf afwegen wat voor hen gunstiger is. Nu kunnen ze dat niet.'


Twijfel bij Limburgse boeren

In Limburg hebben momenteel zo'n tien boeren getekend voor de bestaande opkoopregeling. Nog eens tien zouden ook willen tekenen, maar twijfelen mogelijk nog. Eén boer zag om die reden woensdag af van het zetten van zijn handtekening.

'Deze mensen weten niet of ze voldoen aan de nieuwe regeling die straks geldt. Wat moeten ze doen? Tekenen of wachten? Wanneer worden de nieuwe criteria bekend wie wel of niet mag deelnemen? Dit alles maakt dat mensen twijfelen. Het zou zo moeten zijn dat deze mensen de kans krijgen om de huidige regeling alsnog te tekenen, zodra duidelijk is dat ze niet voldoen aan de nieuwe criteria', aldus Gabriels.


'Deze mensen zitten al zo'n anderhalf jaar in een traject voor opkoop. Vlak voor ze zouden tekenen, komen opeens de geruchten over een nieuwe regeling. Maar ze weten niet of ze daaraan voldoen. Valt het slopen van stallen binnen deze regeling of de afwaardering van grond die van agrarisch natuur wordt. In welke regeling zijn ze beter af?'

Gabriels benadrukt niet tegen de nieuwe stikstofuitkoopregeling te zijn. Hij heeft moeite met de onduidelijkheid die nog een tijd boven de markt blijft hangen. Ook voor de boeren die al getekend hebben voor huidige opkoop. 'Stel je had tonnen meer kunnen krijgen, dan slaap je niet lekker.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer