RIVM diep door het stof voor Tweede Kamer om foute stikstoflijst

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is diep door het stof gegaan voor de nieuwe fout in de lijst met honderd grootste ammoniakuitstoters. In een technische briefing voor de landbouwcommissie van de Tweede Kamer over deze piekbelasters noemde Charles Wijnker als RIVM-directeur Milieu en Veiligheid de fout 'pijnlijk' en een 'kras op ons blazoen als kennisinstituut'.

RIVM+diep+door+het+stof+voor+Tweede+Kamer+om+foute+stikstoflijst
© Screenshot: Tweede Kamer

Nadat een eerste versie van de lijst ook al fouten bevatte, bleek deze week dat ook de gecorrigeerde versie op vlakken incorrect is. De emissie van meerdere varkens- en pluimveehouderijen is incorrect weergegeven, liet stikstofminister Christianne van der Wal eerder deze week weten.


Wijnker noemt de nieuwe fout om drie redenen ernstig. Zo beseft de RIVM-directeur dat deze opnieuw onrust veroorzaakt onder boeren. Excuses aan hen zijn dan ook gepast, stelt hij. Ook had de fout al opgemerkt moeten worden naar aanleiding van de eerdere fouten in de lijst.

'De kwaliteitscontrole was niet op orde', concludeert Wijnker. Daarnaast heeft de fout mogelijk effect op andere producten van het instituut. Hij doelt daarmee op mogelijke problemen voor de lancering van de nieuwe versie van stikstofrekenmodel Aerius.


Slecht voor vertrouwen

Alle aanwezige landbouwwoordvoerders spraken hun ongenoegen uit over de fout. Zij stellen dat dit het vertrouwen in het RIVM geen goed doet. Zo zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk dat er over stikstof al zoveel nepnieuws de rondde doet, dat deze fout van het rijksinstituut de stikstofaanpak niet baat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer