Opkoopplan kabinet: riante regeling, maar wel met stok achter de deur

Het kabinet gaat versneld zo'n drieduizend piekbelasters benaderen met een aanbod tot opkoop. Wie snel toehapt kan tot 120 procent van de waarde van het bedrijf ontvangen. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover het ANP.

Opkoopplan+kabinet%3A+riante+regeling%2C+maar+wel+met+stok+achter+de+deur
© Dirk Hol

De regeling vloeit voort uit het advies van Johan Remkes. Die adviseerde het kabinet onder meer binnen een jaar de uitstoot van de grootste zogenoemde piekbelasters aan te pakken. Daardoor moet stikstofruimte vrijkomen om de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders te legaliseren.

Het kabinet is volgens de bronnen van plan de boeren dicht bij Natura 2000-gebieden die het aanbod krijgen drie keuzes te geven. Ze kunnen innoveren, verhuizen of stoppen. Bij die laatste keuze wordt 120 procent van de waarde van het bedrijf uitgekeerd. Wie wil blijven boeren moet er wel rekening mee houden dat er strengere milieuregels gaan gelden.


Die aanscherping is de stok achter de deur waarmee D66 en andere linkse partijen de stikstofreductie willen afdwingen. De voorstellen worden de komende dagen besproken in de coalitiepartijen. Dat beloven stevige onderhandelingen te worden. VVD, CDA en ChristenUnie toonden zich tot nu toe geen voorstanders van dwang in de stikstofaanpak. Boerenorganisaties hebben zich hier ook altijd tegen gekeerd.

Aanstaande vrijdag komen landbouwminister Piet Adema en Stikstofminister Christianne van der Wal met belangrijke mededelingen over de stikstofaanpak. Mogelijk komt er ook een stikstofheffing voor fabrieken die stikstof uitstoten.


Webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak

Nieuwe Oogst organiseert samen met Rabobank het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak. Als melkveehouder heb je een rol in gebiedsproces(sen) in jouw omgeving. Maar hoe vul je die rol in? En hoe kan gebiedsgerichte aanpak bijdragen aan het oplossen van stikstofproblemen in jouw regio? Onder meer over deze vragen gaan de gasten in gesprek. Ze delen hun ervaringen en vertellen wat het je bedrijf kan opleveren. Met medewerking van melkveehouders Corné Sijben en Harrold Liebeton, melkveehouder en gebiedsregisseur Albert van Burgsteden en Rabobank kring Friesland-directeur Jelmer Algra. Meld je aan voor het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak, 6 december van 20 tot 21.30 uur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer