LTO Nederland trekt aan de bel over PAS-melders

In een brandbrief aan de ministers Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat roept LTO Nederland op om de beloofde legalisering van Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders zo snel mogelijk te realiseren.

LTO+Nederland+trekt+aan+de+bel+over+PAS%2Dmelders
© Dirk Hol

De situatie rond de PAS-melders wordt steeds nijpender, stelt LTO Nederland vast. 'Deze boeren staan al geruime tijd met de rug tegen de muur. De eerste gezinsbedrijven worden nu door onbetaalbare dwangsommen vermorzeld. Dit door een overheid die ze hoort te beschermen.' Het vertrouwen in de rechtsstaat is hiermee in het geding, stelt de belangenorganisatie.

Een maand geleden omarmde het kabinet de aanbevelingen van het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Vanuit het kabinet werd toegezegd om vrijgekomen stikstofruimte als eerste te gebruiken om de PAS-melders te legaliseren. LTO Nederland houdt het kabinet aan die toezegging. 'Het zijn ondernemers die buiten hun schuld om in een illegale situatie zitten. Naast de gemaakte afspraken en toezeggingen is de overheid hier ook wettelijk toe verplicht. Het is zaak dat de overheid nu verantwoordelijkheid neemt en de beloftes die zijn gedaan aan deze boerenbedrijven waarmaakt.'


Scheve situatie

LTO Nederland wijst nog eens op de scheve situatie die nu dreigt te ontstaan sinds het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat agrarische bedrijven opkoopt om de zo verkregen stikstofrechten te gebruiken voor wegverbredingen. 'Dat gebeurt onder het mom van een dringend maatschappelijk doel. Is daarentegen het oplossen van fouten door overheidsfalen, en daarmee herstel van de rechtsstaat, niet ook een dringend maatschappelijk doel', vraagt de belangenorganisatie zich af.

Volgens LTO Nederland is het zaak dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en de toezeggingen die zijn gedaan aan de PAS-melders waarmaakt. 'Gezinsbedrijven worden nu door onbetaalbare dwangsommen vermorzeld. Dit door een overheid die ze hoort te beschermen.'


Webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak

Nieuwe Oogst organiseert samen met Rabobank het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak. Als melkveehouder heb je een rol in gebiedsproces(sen) in jouw omgeving. Maar hoe vul je die rol in? En hoe kan gebiedsgerichte aanpak bijdragen aan het oplossen van stikstofproblemen in jouw regio? Onder meer over deze vragen gaan de gasten in gesprek. Ze delen hun ervaringen en vertellen wat het je bedrijf kan opleveren. Met medewerking van melkveehouders Corné Sijben en Harrold Liebeton, melkveehouder en gebiedsregisseur Albert van Burgsteden en Rabobank kring Friesland-directeur Jelmer Algra. Meld je aan voor het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak, 6 december van 20 tot 21.30 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer