Exportverdiensten landbouw stijgen naar ruim 10 miljard euro

Door de landbouw werd vorig jaar bijna 600 miljoen euro meer aan export verdiend dan in 2020. De exportverdiensten door deze bedrijfstak lagen in 2021 op 10,5 miljard euro. Daarmee zijn deze weer boven het niveau van voor de coronacrisis, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Exportverdiensten+landbouw+stijgen+naar+ruim+10+miljard+euro
© Koos van der Spek

Nederland verdiende vorig jaar bijna 11 procent meer aan export dan in 2020. Voor 798 miljard euro werd geëxporteerd, daar werd na aftrek van inkoopkosten ongeveer 279 miljard aan verdiend.

Landbouw is samen met bosbouw en visserij de zesde grootste bedrijfstak in Nederland waar het meest werd verdiend aan export. Daar waar de verdiensten in deze bedrijfstak vorig jaar op bijna 11 miljard euro lagen, lagen deze in 2020 op bijna 10 miljard euro. En voor de coronacrisis in 2019 op 10,1 miljard euro.Met bijna 105 miljard euro werd er in 2021 weer het meest verdiend aan de export door de industrie. Als tweede grootste exportverdienstenbron volgt de handel, daaraan werd bijna 57 miljard euro verdiend. De derde is vervoer en opslag met bijna 30 miljard euro. Deze bedrijfstakken vormen al jaren de top 3 aan exportverdiensten in deze volgorde.

De verdiensten aan de export door een bedrijfstak vielen voor verschillende takken in 2020 lager uit dan in 2019, vanwege verstoringen door de coronacrisis. In 2021 waren deze verdiensten in de meeste gevallen weer terug op of boven het niveau van voor corona.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer