Graanexport Oekraïne bijna een derde lager

Oekraïne exporteerde vanaf de zomer tot nu bijna 14,3 miljoen ton graan. Dat is op jaarbasis bijna een derde minder graan, blijkt uit gegevens van het ministerie van Landbouw.

Graanexport+Oekra%C3%AFne+bijna+een+derde+lager
© Han Reindsen

De graanexport door Oekraïne is sinds de Russische inval in Oekraïne in februari sterk gedaald. Het Oost-Europese land is een van de belangrijkste producenten ter wereld. De daling in export kwam vooral door de afsluiting van de Zwarte Zee door Rusland. Eind juli kwamen Rusland en Oekraïne samen met Turkije en de Verenigde Naties tot een akkoord waardoor het voor Oekraïne weer mogelijk werd graan uit te voeren.

De export in de periode vanaf juli beslaat circa 5,4 miljoen tarwe, 7,7 miljoen ton mais en 1,2 miljoen ton gerst, laten gegevens van het landbouwministerie zien. De regering meldde eerder dat Oekraïne dit jaar tussen de 50 en 52 miljoen ton graan zou kunnen oogsten. Dit zou kunnen oplopen tegen een record van 86 miljoen ton in 2021. De daling is het gevolg van verlies van land aan Russische troepen en lagere opbrengsten omdat er minder mensen voorhanden zijn die het graan van het land kunnen halen.


Doorgaans is het Zwarte Zeegebied goed voor meer dan een kwart van de wereldwijde export van tarwe en gerst en ongeveer een vijfde van de maisladingen. Ook het grootste deel van de verzendingen van zonnebloemolie komt vanuit deze regio.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer