Groei Noordoost-Friese exportbedrijven hoger dan verwacht

Het aantal bedrijven in Noord-Friesland dat exporteert groeit. In 2019 lag dat rond de 5 procent, nu is het zo'n 6 procent. De groei is hoger dan verwacht, zegt managing director Evert-Jan Schouwstra van World Trade Center Noord-Nederland.

Groei+Noordoost%2DFriese+exportbedrijven+hoger+dan+verwacht
© Persbureau Noordoost

17 procent van de bedrijven heeft de ambitie om te exporteren. Dat blijkt uit een aselecte steekproef van 210 bedrijven door World Trade Center (WTC) Noord-Nederland, hogeschool NHL Stenden, bouwcampus Bowinn en Rabobank in samenwerking met de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel.

De 6 procent ligt nog onder het landelijk gemiddelde van 9 procent. Als het aantal bedrijven dat zegt te gaan exporteren zijn ambitie waarmaakt, dan komen de vier gemeenten dicht in de buurt van dat gemiddelde.


'Cijfers veelbelovend'

'De cijfers zijn veelbelovend, zeker de 17 procent dat de ambitie heeft om te exporteren is een hoog percentage', stelt Schouwstra. Volgens hem zien steeds meer bedrijven kansen in het buitenland, doordat de markten volop in beweging zijn. 'De ontwikkelingen in de wereld zorgen voor totale opschudding in de markt. De momenten van spanningen zijn ongekend.'

De WTC-directeur merkt dat de Friese bedrijven hun pijlen vooral richten op Europese landen. 'De markt is een stuk stabieler en de regelgeving in de landen is vaak gelijk', verklaart hij. Schouwstra presenteerde het onderzoek maandagmiddag bij Bowinn in Dokkum.


Vinden zakenpartner

Vooral het vinden van een betrouwbare zakenpartner in het buitenland, het opstellen van een exportstrategie en het verkrijgen van marktinformatie wordt door ondernemers gevraagd. Meer dan de helft van de bedrijven in exportwerkgroepen wil zijn kennis vergroten, blijkt uit de steekproef.

Het noorden van Friesland telt relatief veel bedrijven die handelen in pootgoed, waaronder het onderzoeks- en innovatiecentrum van HZPC dat exporteert naar 96 landen. Of er ook meer agrarische bedrijven exporteren of de ambitie hebben om dat te doen, kan Schouwstra niet zeggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer