Potplanten uit Italië vernietigd na vondst wittevlieg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een partij partij xCitrofortunella microcarpa-potplanten afkomstig uit Italië laten vernietigen. Dat gebeurde na een vondst van het quarantaine-organisme Aleurocanthus spiniferus.

Potplanten+uit+Itali%C3%AB+vernietigd+na+vondst+wittevlieg
© NVWA

De partij stond bij een exporteur en was bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Van deze partij waren ook nog planten aanwezig bij een Nederlandse handelskwekerij. De planten zijn op beide locaties vernietigd. De betreffende wittevlieg is bij de handelskwekerij ook aangetroffen in een andere partij xCitrofortunella microcarpa en in een partij Citrus limon.

De besmette partijen kwamen oorspronkelijk van twee leveranciers uit Italië. Aleurocanthus spiniferus is een quarantaine-organisme in de Europese Unie. Dat betekent volgens de NVWA dat EU-lidstaten verplicht zijn de introductie en verspreiding van het organisme tegen te gaan. Aleurocanthus spiniferus komt voor in delen van Italië, Griekenland, Kroatië, Azië en Afrika en kent een brede waardplantenreeks.


Alert zijn op handel uit risicogebieden

Deze wittevliegsoort heeft warmte nodig voor succesvolle vermeerdering en kan zich in Nederland in kassen goed ontwikkelen en schade veroorzaken. Aleurocanthus spiniferus is niet schadelijk voor mens en dier. De NVWA roept de sector op om alert te zijn bij de handel in waardplanten uit de risicogebieden in Italië, Griekenland en Kroatië en uit derde landen waar deze wittevliegsoort voorkomt.

Bij een vondst van de wittevlieg worden alle waardplanten vastgelegd en moeten besmet bevonden partijen, na een gewasbehandeling, worden vernietigd. De overige op de locatie aanwezige waardplanten moeten ook behandeld en vernietigd worden of kunnen, onder specifieke voorwaarden, worden vrijgegeven. Hiervoor geldt een monitoringsperiode van zes weken, als het organisme succesvol geëlimineerd is.


Eliminatie succesvol

De eliminatie is zowel bij de exporteurs als bij de handelskwekerij succesvol uitgevoerd. Beide locaties zijn inmiddels weer vrijgegeven. De NVWA traceert alle leveringen van planten uit de besmet bevonden partijen. Aleurocanthus spiniferus is een zwarte wittevlieg. Meer informatie over de herkenning van het insect is te vinden op de website van NVWA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer