EU blijft verdeeld over tijdelijke verlenging glyfosaat

De EU-landen zijn het ook in een tweede stemronde niet eens geworden over tijdelijke verlenging van de toelating van glyfosaat in de landbouw. Die toelating loopt af op 14 december, maar de Europese Commissie wil een extra jaar om de uitkomsten van een nieuwe Efsa-studie mee te kunnen nemen in een definitief besluit.

EU+blijft+verdeeld+over+tijdelijke+verlenging+glyfosaat
© Persbureau Noordoost

Voor zo'n uitstelbesluit is een gekwalificeerde meerderheid van 55 procent van de EU-landen nodig die minstens 65 procent van de EU-inwoners moeten vertegenwoordigen. Nu die gekwalificeerde meerderheid niet is gevonden, kan de commissie zelf besluiten over het uitstel.


Na de stemming liet de EU-commissie er geen twijfel over bestaan dat zij ook zonder instemming van de EU-lidstaten bij haar voorstel blijft. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) zegt haar rapport over glyfosaat pas omstreeks juli 2023 te kunnen presenteren. Pas daarna wil het pas zeggen of de werkzame stof glyfosaat wel of niet schadelijk zou kunnen zijn.


Standpunt niet ingenomen

In afwachting van de EU hebben verschillende lidstaten alvast een eigen glyfosaat-beperking aangekondigd. De Tweede Kamer nam in 2018 een motie aan om het gebruik te beperken, maar de afgelopen jaren hebben de opeenvolgende landbouwministers Carola Schouten, Henk Staghouwer en Piet Adema dat standpunt in de EU niet ingenomen.

Nederland steunt het besluit voor een jaar uitstel vanwege dat nog lopende onderzoek, liet minister Adema al weten in een Kamerbrief. Nederland is een van vier EU-landen die dat wetenschappelijke onderzoek begeleidt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer