Bayer vindt nog geen opvolger voor glyfosaat

Het grote onderzoeksproject dat Bayer is gestart in zijn zoektocht naar een vervanger voor de werkzame stof glyfosaat levert voorlopig nog niet het gewenste resultaat op.

Bayer+vindt+nog+geen+opvolger+voor+glyfosaat
© Bayer

'Het is onwaarschijnlijk dat we in ons onderzoek uiteindelijk een middel zullen ontwikkelen waarmee we glyfosaat een-op-een kunnen vervangen', stelt duurzaamheidsmanager Marc Sneyders van Bayer. 'Het ligt meer voor de hand dat het beste alternatief een combinatie van oplossingen gaat zijn. Bijvoorbeeld met specifieke middelen in teeltsystemen die daarop zijn aangepast.'

Chemieconcern Bayer kondigde in 2019 aan dat er een ontwikkelingsbudget van maar liefst 5 miljard euro beschikbaar wordt gesteld om te zoeken naar een alternatief voor glyfosaat. Het ambitieuze onderzoeksproject met een looptijd van tien jaar levert voorlopig nog niet het gewenste resultaat op. Dat meldde Sneyders deze week op een bijeenkomst voor landbouwjournalisten op de Belgische ForwardFarm van Bayer in Huldenberg.


Smart Corn

Als voorbeeld van een nieuw teeltsysteem in een gangbaar gewas noemt de duurzaamheidsmanager het Smart Corn System. Dat betreft de teelt van speciaal ontwikkelde maisvariëteiten die 30 procent kleiner blijven dan de standaard maisrassen. 'Deze mais kunnen we in hogere plantdichtheden zaaien en daardoor is het onkruid gemakkelijker te onderdrukken, ook zonder glyfosaat.' De commerciële introductie van Smart Corn-varianten wordt in België in 2025 of 2026 verwacht.

Overigens geeft Bayer aan wel dat er weliswaar nog geen directe opvolger is voor glyfosaat, maar dat het concern wel een herbicide met een breedwerkingsspectrum in de pijplijn heeft zitten. 'Het is geen alternatief voor alle toepassingen van glyfosaat', verklaart Sneyders. 'Maar het nieuwe product kan naar verwachting wel een deel van het gebruik van glyfosaat opvangen.' Bayer verwacht een toelating voor het nieuwe herbicide pas aan het eind van dit decennium.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer