Europese Commissie moet zelf beslissen over glyfosaat

Er is onvoldoende steun in de Europese adviescommissie SCoPAFF om de toelating van gewasbeschermingsmiddel glyfosaat met een jaar te verlengen. De Europese Commissie zal daarom nu zelf over een tijdelijke verlenging moeten beslissen.

Europese+Commissie+moet+zelf+beslissen+over+glyfosaat
© Han Reindsen

In de Europese Unie loopt momenteel de procedure om glyfosaat opnieuw voor vijf jaar toe te laten. Tegenstanders zeggen dat dit chemische gewasbeschermingsmiddel gevaarlijk en kankerverwekkend is, maar verschillende eerdere onderzoeken bevestigen dat niet. Daarom wordt momenteel nieuw wetenschappelijk onderzoek verricht. Nederland is een van landen die deelnemen aan de onderzoeksgroep.

Doordat er ook vele honderden schriftelijke bezwaren zijn ingebracht tegen verlenging van de vergunning, kunnen Europese instanties als Efsa hun adviezen en besluiten niet op tijd afronden. Het was de bedoeling in december een besluit te nemen, maar daar hebben de instanties minstens een jaar extra voor nodig.


Gekwalificeerde meerderheid nodig

Voor een verbod is een 'gekwalificeerde meerderheid' nodig; tenminste vijftien van de 27 EU-lidstaten met daarbij minimaal 65 procent van het totale aantal inwoners. Die vereiste was er vorige keer ook niet, zodat toen ook de Europese Commissie over de toelating besliste.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer