Aardappelteelt kost al meer dan 10.000 euro per hectare

Voor komend teeltseizoen berekent Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) de kosten voor de teelt van een hectare aardappelen op meer dan 10.000 euro.

Aardappelteelt+kost+al+meer+dan+10%2E000+euro+per+hectare
© Burt Sytsma

Ten opzichte van teeltjaar 2022 stijgen de kosten voor de aardappelteelt opnieuw 10 procent. Vooral de stijgende energiekosten en de kosten voor dieselverbruik en de gewasbeschermingsmiddelen wegen zwaar door. POC wijst erop dat bij de berekening van de totale kosten beregening nog niet is meegenomen. Ervan uitgaand dat dit bijna standaard is, betekent het dat de kosten nog hoger zijn.

De kosten zijn berekend op levering van de aardappelen in april. POC gaat uit van een netto-opbrengst van 47,5 ton per hectare, bewaarverliezen zijn daarin meegenomen. De reële opbrengstprijs met 15 procent marge voor de teler komt dan volgens de organisatie op 252 euro per ton. Dat was vorig jaar nog 229 euro per ton.


Break-evenpunt tarwe en aardappelen

Bestuurder Jacco de Graaf meldt dat POC met de berekening bewustwording wil creëren bij telers die hun kostprijs onvoldoende in beeld hebben. Kostprijsexperts van POC berekenden vorig jaar dat het break-evenpunt tussen tarwe en aardappelen lag bij een tarweprijs van 320 euro per ton. Dit is de prijs waarop een akkerbouwer beter tarwe kan telen dan aardappelen op levering in april.

Uit een nieuwe berekening blijkt dat dit omslagpunt inmiddels ligt bij een tarweprijs van 300 euro per ton. Daarbij maakt de POC de aantekening dat ook voor tarwe de inputprijzen stijgen, maar dat de teelt nu eenmaal minder input vraagt in vergelijking met de teelt van consumptieaardappelen.


Substantiële contractprijsverhoging

Volgens de POC maakt de kostprijsberekening voor 2023 duidelijk dat er iets moet veranderen in de aardappelketen. De organisatie stelt dat een substantiële contractprijsverhoging nodig is om de aardappelteelt in de benen te houden. Een contractprijs van 252 euro per ton betekent een prijsstijging van 70 euro per ton ten opzichte van de huidige contractprijzen.

Om een toelichting te geven op de aardappelmarkt en de kostprijsberekeningen houdt de POC in november en december verschillende bijeenkomsten onder de noemer POC-tour.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer