'Ernstige zorgen' bij LTO Noord over transportkosten elektriciteit

LTO Noord maakt zich 'ernstige zorgen' over de transportkosten voor elektriciteit voor bedrijven met een grootverbruikaansluiting. Die gaan in 2023 gemiddeld 52 procent meer betalen. Alleen al voor kleine akkerbouwbedrijven betekent dit duizenden euro's extra per jaar.

%27Ernstige+zorgen%27+bij+LTO+Noord+over+transportkosten+elektriciteit
© VidiPhoto

Voor grote tuinders kan het gaan om tienduizenden euro's per jaar. 'Boeren en tuinders zijn al geconfronteerd met grote kostenstijgingen. Stroom en gas zijn fors duurder geworden. Ook nog eens hogere transportkosten zijn een extra harde klap. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de tariefstijging nog goedkeuren. We roepen de overheid op om deze kostenstijging tegen te houden', meldt LTO Noord-bestuurder Nico Verduin.

Biologisch akkerbouwer Cornelis van Eck in het Zuid-Hollandse Herkingen ontving een brief waarin de tariefstijgingen voor energietransport werden aangekondigd. Voor hem betekent het dat hij volgend jaar 5.000 euro meer moet betalen. 'Ik vind dit echt belachelijk.'

Hij heeft geen idee waarom het zoveel duurder wordt. 'Voor energie begrijp ik dat nog wel, maar voor transport? Je voelt je ook heel machteloos, omdat deze aanbieders een monopoliepositie hebben. Ik hoop echt dat de ACM hier iets aan kan doen. Anders gaat onze kostprijs weer omhoog.'


Burger ook geraakt

Niet alleen de land- en tuinbouw wordt geraakt door deze kostenstijging. Dat geldt ook voor andere ondernemers, zoals bakkers en wasserettes. Ook particulieren hebben te maken met de stijging. Voor hen stijgen de gemiddelde jaarlijkse kosten van 397 euro naar 513 euro in 2023.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer