Kabinet verhoogt steun voor energiekosten van boeren en tuinders

Boeren en tuinders kunnen vanaf 1 november hetzelfde maximumbedrag ontvangen voor de tegemoetkoming in de energiekosten (TEK) als andere mkb's. Dat betekent dat per agrarisch bedrijf ook maximaal 160.000 euro beschikbaar is.

Kabinet+verhoogt+steun+voor+energiekosten+van+boeren+en+tuinders
© Thierry Schut

Ondernemers komen voor de steunmaatregelen in aanmerking als minstens 7 procent van hun omzet opgaat aan energie. Dat was eerst 12,5 procent. Daar staat wel tegenover dat vaste onderdelen van de energierekening, zoals de energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en netwerkkosten, niet langer worden meegerekend.

De TEK is bedoeld voor bedrijven tot 250 werknemers. Naast de kostendrempel moeten zij een jaarlijks verbruik halen van 5.000 kubieke meter gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit.


Het kabinet past de voorwaarden met terugwerkende kracht aan, schrijft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Ze wil hiermee bereiken dat de regeling voor meer bedrijven bereikbaar wordt. Naar schatting zo'n 41.000 bedrijven die veel energie verbruiken, bijvoorbeeld tuinders en bakkers, zullen ervan profiteren.

Per bedrijf is maximaal 160.000 euro beschikbaar. De totale kosten van de regeling worden nu geschat op 1,65 miljard euro.


Schommelingen in tarieven

De tegemoetkoming is bedoeld om ondernemers te compenseren voor de enorme schommelingen in de variabele tarieven voor gas en elektriciteit. Die zijn, mede door de oorlog in Oekraïne, ongekend hard gestegen. Onzeker is bovendien hoe de energieprijzen zich de komende tijd verder zullen ontwikkelen. In de oorspronkelijke regeling werd ervan uitgegaan dat de vaste componenten in de energierekening net zo hard omhoog zijn gegaan. Dat was volgens Adriaansens 'niet terecht'.

De precieze uitwerking van de steunmaatregel kost tijd. Omdat ook de Europese Commissie goedkeuring moet geven, kan het tot en met het tweede kwartaal van volgend jaar duren voordat de regeling wordt opengesteld. Ondernemers kunnen dan wel met terugwerkende kracht een tegemoetkoming vragen vanaf 1 november van dit jaar.


Makkelijker voorschotten verstrekken

Het kabinet erkent dat veel ondernemers niet zo lang kunnen wachten en nu al hulp nodig hebben om de winter door te komen. Daarom is eerder besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met verzoeken van ondernemers om belastinguitstel. Daarnaast is met banken afgesproken dat die sneller en makkelijker voorschotten verstrekken.

De Europese Commissie heeft onlangs bepaald dat land- en tuinbouwbedrijven een vergoeding van maximaal 250.000 euro per bedrijf kunnen krijgen ter compensatie van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Glastuinbouw Nederland riep het kabinet daarna op om een passende TEK-regeling te realiseren, gebruikmakend van de ruimte die de Europese Unie biedt. Met name de glastuinbouwsector staat onder druk door de hoge energieprijzen.


LTO: verhoging is onvoldoende

De aanpassingen in de TEK komen deels tegemoet aan de voorstellen van LTO Nederland om de regeling te verbeteren. LTO is blij met de vandaag aangekondigde verlaging van de toegangsdrempel van de regeling, maar vindt de verhoging van 62.000 naar 160.000 euro beslist niet voldoende. Het EU-steunkader biedt wel degelijk meer ruimte die omringende landen wel nemen, maar Nederland niet. Het plafond moet daarom verder omhoog, vindt LTO.

De verschillen in de vergoeding zorgen voor ongelijkheid op het internationale speelveld, vindt de belangenorganisatie. LTO vindt dat binnen het eerder gecommuniceerde budget van 3,1 miljard euro nog voldoende ruimte is om het maximale subsidieplafond verder te verhogen naar minimaal 500.000 euro. Ook vindt de organisatie dat de regeling eerder moet worden opengesteld dan het tweede kwartaal van volgend jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer