Kweekinsect niet voeren met reststromen voor vee

Kweekinsecten zouden niet gevoerd moeten worden met reststromen die ook rechtstreeks aan vee aangeboden kunnen worden. Hierdoor ontstaat namelijk onnodige concurrentie om grondstoffen, geven onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) aan.

Kweekinsect+niet+voeren+met+reststromen+voor+vee
© NVWA

De WUR-onderzoekers formuleerden zeven principes voor een verantwoorde insectenkweek. Dat is een groeiende sector en de wetenschappers pleiten voor een holistische benadering om nodeloze voedselconcurrentie te voorkomen.

Zij noemen het efficiënter om bij het kweken van insecten ten behoeve van diervoeding gebruik te maken van reststromen die in het algemeen niet als veevoer gebruikt worden, zoals voedselafval en mest. Zij schrijven dat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Food.


Prioriteit

'Het terugwinnen en hergebruiken van reststromen voor eetbare biomassa zou prioriteit moeten krijgen boven andere vormen van gebruik', zegt onderzoeker Alejandro Parodi Parodi. Om concurrentie te voorkomen, zouden insecten alleen gevoerd moeten worden met stromen die niet als veevoer ingezet worden.

Tegenwoordig behalen grote insectenkwekers uitstekende insectengroei door de insecten te voeden met een mengsel van verschillende stromen die ook als veevoer geschikt zijn. De insectenproductiesector zou zich beter kunnen richten op het optimaliseren van laagwaardig voer voor een hogere oogst.

De milieuvoordelen van het gebruik van insecten ligt, geven de wetenschappers aan, in hun vermogen om organische reststromen om te zetten in voer of voedsel. Maar boven alles, zeggen zij, zou het terugdringen van voedselverspilling prioriteit nummer 1 moeten zijn.


Veilig voedsel

Voedselveiligheid noemen de wetenschappers ook als belangrijk principe. Veel van de organische reststromen die door insecten gegeten zouden kunnen worden, vormen een potentieel gevaar voor de veiligheid van voer en voedsel.

Er is onderzoek nodig om deze risico's in kaart te brengen en daar waar ze aanwezig zijn strategieën te ontwikkelen om de risico's te verkleinen of uit te schakelen. Bijvoorbeeld door afvalscheiding, voorbehandeling van organische reststromen of het verwerken van larven.


Wisselwerking

Insecten voeren heeft positieve milieueffecten en kan leiden tot een verbeterde productiviteit en/of dierenwelzijn, maar er is ook sprake van wisselwerking. Onderzoeker Allyson Ipema toonde aan dat vleeskuikens die levende vliegenlarven gevoerd krijgen natuurlijker gedrag vertonen en gezondere poten hebben.

Ipema: 'Als insecten gekweekt worden om levend gevoerd te worden ten behoeve van het welzijn van traditioneel vee, is er echter een duidelijke uitruil tussen het welzijn van de insecten en het vee waarmee rekening gehouden moet worden.'

De auteurs in het artikel in Nature Food roepen daarom op om de insectenkweeksector nu die in opkomst is, te toetsen aan de door hen geformuleerde principes. Alleen dan kan de sector uitgroeien tot een verantwoorde insectenkweker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer