Aspergekever goed te beteugelen met groene middelen

Er zijn nog voldoende middelen beschikbaar om het aspergehaantje ofwel de aspergekever te bestrijden. Wel zijn een tijdige start en vooral bij het aaltjesmiddel Entonem genoeg vocht belangrijke voorwaarden om de bespuiting effectief te laten zijn.

Aspergekever+goed+te+beteugelen+met+groene+middelen
© Job Hiddink

Uit een rondvraag onder telers op de aspergebijeenkomst onlangs bij De Weert Asperges in het Noord-Brabantse Ossendrecht blijkt dat dit seizoen de druk van de aspergekever niet groot is. Op plekken in Noord-Limburg is de kever wel meer te vinden, zegt teeltadviseur Ronnie de Hoon van Compas Agro onderzoek en advies.

Op een perceel met nieuwe aanplant van dit jaar bij De Weert Asperges is geen schade of überhaupt aanwezigheid van de aspergekever zichtbaar. De planten zijn twee keer gespoten. De eerste keer in een mix van de insecticiden Gazelle en Decis. Bij de tweede spuitronde is alleen Gazelle ingezet.


Snel uitgewerkt

'Na een paar weken is Gazelle uitgewerkt', ervaart Ferry de Weert. 'Als de druk van de aspergekever laag is, gaat dat prima.' Het middel werkt volgens hem minder lang dan Calypso, het insecticide dat al enkele jaren verboden is. Van Decis is het nadeel dat het boven 25 graden niet goed meer werkt.

Entonem is een middel op basis van insectparasitaire aaltjes

Ronnie de Hoon, teeltadviseur Compas Agro onderzoek en advies

De aspergekever wordt meestal in april voor het eerst gesignaleerd in Nederland. Zowel de larven als de volwassen kevers kunnen in korte tijd veel schade aanrichten.

Het insect eet voornamelijk bladeren en de meeste schade wordt vaak ook aangetroffen op het blad en de stengels. Bij ernstige aantasting sterven plantendelen af. De Hoon wijst telers erop vooral bij warm weer alert te zijn op de aspergekever, omdat dan de cyclus snel gaat.


Groene bestrijding

De groene variant tegen de aspergekever is NeemAzal-T/S van Nufarm. Het biologische middel heeft vorig jaar een toelating gekregen in asperges. 'Dit middel moet je spuiten als de larve zo klein mogelijk is', adviseert De Hoon.

'De larve zal nog even doorgroeien en gaat daarna dood. Al zal een bespuiting met NeemAzal-T/S altijd minder effectief zijn dan chemie.'

Overigens heeft het middel ook een nevenwerking. Volgens het etiket zal het ervoor zorgen dat onvolwassen vrouwtjes geen nakomelingen meer kunnen krijgen bij opname van het behandelde plantmateriaal.


Alternatief

Als alternatief groen middel tegen de aspergekever noemt de teeltadviseur Entonem. Dit middel van Koppert is vooral effectief bij lage temperaturen en kan dus al vroeg in het seizoen worden toegepast.

De Hoon: 'Entonem is een middel op basis van insectparasitaire aaltjes. Dat betekent dat bij toepassing veel vocht nodig is, zodat de nematoden blijven leven. Daarvoor moet het minimaal acht uur vochtig zijn.' Volgens hem is het beste moment om te spuiten 's avonds of in de motregen.

'Het is meermaals bewezen dat het middel effectief is', vervolgt de teeltadviseur. 'Het zorgt voor een natuurlijke balans in jonge aanplant. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van chemie.'


Twee Brabantse projecten

De rondgang bij De Weert Asperges werd gefinancierd vanuit twee projecten. 'Leven(n)de Bodem Brabant' maakt telers bewust van het belang van een goede organische stofvoorziening. Ook kunnen ze kennis vergaren over emissiebeperking van middelen naar grond- en oppervlaktewater. Partners zijn Delphy en Wageningen University & Research en de provincie financiert het. 'Schoon Water voor Brabant' is een stimuleringsproject om uitspoeling naar grond- en oppervlaktewater te verminderen. De provincie, Brabant Water, ZLTO, Cumela en de waterschappen financieren het. CLM Onderzoek en Advies, Delphy en Arcadis voeren het uit.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer