België onderzoekt slimme detectie aantasting witlofmineervlieg

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, veilingorganisatie BelOrta en de Universiteit van Leuven werken in België binnen project WiMiscan aan een techniek om met X-stralen vroegtijdige aantastingen door de witlofmineervlieg vast te stellen in witlofwortels.

Belgi%C3%AB+onderzoekt+slimme+detectie+aantasting+witlofmineervlieg
© Job Hiddink

De witlofmineervlieg geldt als de belangrijkste plaaginsect in de witlofteelt. De larven kunnen op het land het groeipunt van de wortel aantasten of tijdens de nazomer migreren naar de bladkraag en wortelhals. Aangetaste groeipunten hebben tot gevolg dat bij het trekken van witlof geen of een misvormde krop wordt gevormd.

Larven op andere plaatsen in de wortel migreren in de trek dan naar de krop en laten zichtbare mineergangen achter. Hierdoor zijn de kroppen onverkoopbaar. Het is vandaag de dag onmogelijk de aangetaste witlofwortels te onderscheiden. Daardoor zijn opbrengstverliezen onvermijdbaar.


Inwendige kwaliteitsinspectie

De op X-stralen gebaseerde technologieën zijn de laatste jaren naar voren gekomen voor de inwendige kwaliteitsinspectie van voedingsproducten. De verschillen in densiteit tussen schade door witlofmineervlieglarven en gezond wortelweefsel biedt wellicht kansen om aangetaste witlofwortels te identificeren, stelt Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant.

Volgens het onderzoekscentrum heeft de techniek zich al bewezen in andere teelten, zoals in hardfruit. 'Om op X-stralen gebaseerde inspectie ook te kunnen toepassen in de witlofteelt is het belangrijk dat de beelden automatisch geïnterpreteerd kunnen worden door een classificatie-algoritme.'


Deeplearning

In het WiMiscan-project willen de onderzoekers deeplearningtechnieken inzetten om snel en effectief X-stralenbeelden van witlofwortels te beoordelen op de aanwezigheid van witlofmineervlieglarven en op deze manier opbrengstverliezen beperken. Het project is deze zomer gestart en loopt tot het voorjaar van 2025.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer