Varkensmest bruikbare voedingsbodem voor insecten

Varkensmest is bruikbaar als voedingsbodem voor insecten. Dat stelt Alejandro Parodi in zijn promotieonderzoek aan Wageningen University & Research (WUR). Volgens de onderzoeker is mest een nuttiger voedingsbodem voor insecten dan bijproducten uit de voedingsindustrie. Want die kunnen beter rechtstreeks aan varkens worden gevoerd.

Varkensmest+bruikbare+voedingsbodem+voor+insecten
© NVWA

Parodi heeft een massabalans opgesteld van de productie van de larven van de zwarte soldaatvlieg, meldt het blad Resource van de WUR. Tot nu toe is er niet precies bekend wat er aan input in gaat en wat eruit komt, zodat geen exacte voerconversie van de insecten kon worden berekend. Parodi heeft voor zijn onderzoek in klimaatkamers de emissie van CO2, methaan, ammoniak en stikstofdioxide gemeten.

Het blijkt dat bij de larvenkweek een kwart van de input van de koolstof vanuit de voedingsbodems gisten, tarwe en aardappelbijproducten verloren gaat via gasvormige emissies. Het verlies aan stikstof via ammoniak bleef beperkt tot 1 procent.

De vliegenlarven kunnen ook groeien op mest en dat zou een veelbelovende optie kunnen zijn. Met eenzelfde massabalans heeft Parodi aangetoond dat de larven die op varkensmest groeien, meer CO2 en ammoniak uitstoten dan van alleen varkensmest vrijkomt. De emissies van methaan en stikstofdioxide bleven gelijk.


Circulaire eiwitbron

Ondanks het verlies aan stikstof via emissie bleek dat de larven 25 procent van de stikstof uit de mest konden omzetten in groei. Dus de ammoniakuitstoot neemt toe, maar toch zetten de larven mest om in een circulaire eiwitbron. Volgens de onderzoeker is het nu de kunst om de verliezen aan ammoniak te beperken en de opbrengst van larven te verhogen.

Uit het promotieonderzoek komt naar voren dat het kweken van insecten broeikasgassen kan verminderen. Maar het gebruik van insecten als voedingsbron helpt niet als ze groeien van bijproducten. Het rechtstreeks voeren van bijproducten aan varkens is efficiënter.

'Wel kunnen die insecten een bijdrage leveren aan een duurzaam voedselsysteem indien ze groeien op mest', concludeert Parodi. 'Het is van belang om hierover een dialoog te starten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer