Integrale aanpak onkruidbestrijding heeft toekomst

Een integrale aanpak bij de bestrijding van onkruid is essentieel in de route naar 2030. Tot die conclusie komt expertteam Mechanische Onkruidbestrijding van LTO Nederland-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerplanten. Alle teelten moeten in dat jaar nagenoeg emissievrij en weerbaar zijn.

Integrale+aanpak+onkruidbestrijding+heeft+toekomst
© Koos van der Spek

In diverse land- en tuinbouwsectoren wordt steeds meer ingezet op mechanische onkruidbestrijding. 'Dat is in de praktijk echter niet altijd mogelijk', geeft het expertteam aan. 'Daarbij gaat het ook niet zozeer om bestrijding van al het onkruid, maar om beheersing van onkruidpopulaties.'

Het expertteam is daarom van mening dat een integrale aanpak noodzakelijk is in de route naar een emissievrije en weerbare landbouwsector. 'Er is dan immers een samenhang tussen bouwplan, inzet van technieken en middelen en ontwikkeling en beheer van onkruidpopulaties.'


Timing en precisie

Vooral in combinatie met de juiste afstelling van de machines valt veel winst te behalen, blijkt uit een proef in de suikerbietenteelt. Het expertteam adviseert telers om zich te verdiepen in rijsnelheden en instellingsmogelijkheden. 'Timing en precisie zijn cruciaal om kiemend onkruid zo snel mogelijk de kop in te drukken.' Volgens het expertteam is het nodig om het perceel, totdat het gewas sluit, twee tot drie keer per week te controleren.

Daarnaast is het expertteam van mening dat de land- en tuinbouw meer gebruik moet maken van technologieën voor precisiebewerkingen, zoals cameratechnologie. 'Al realiseren wij ons ook dat het voor ondernemers ook betaalbaar moet zijn. De kosten moeten opwegen tegen de baten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer