Gelderse Staten zetten rem op verbreding A27 in Utrecht

Leden van Provinciale Staten in Gelderland lopen te hoop tegen de plannen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) om met stikstofrechten van acht Gelderse boerderijen snelwegen in Utrecht te verbreden.

Gelderse+Staten+zetten+rem+op+verbreding+A27+in+Utrecht
© APA

Volgens Statenlid Dirk Vreugdenhil (ChristenUnie) trekken de Gelderse Staten terecht te hoop tegen de opkoopplannen, omdat eerdere afspraken gemaakt in het Gelderse parlement door het ministerie van I&W met voeten worden getreden.

Vreugdenhil heeft daarom een spoeddebat aangevraagd in de Staten dat woensdag wordt gehouden.'Wij zijn niet gekozen om een snelweg in Utrecht aan te leggen. Ik ben gekozen om te zorgen dat de Gelderse regels worden gevolgd!'


Eigenstandig optreden

Het Statenlid verwijt het ministerie eigenstandig optreden door de Gelderse Staten en ook gedeputeerde Peter Drenth (CDA) van te voren niet te kennen in de opkoopoperatie. Het ministerie wil de stikstofrechten van acht agrarische bedrijven gebruiken voor de verbreding van de rondweg A27/A12 om de stad Utrecht.Volgens Vreugdenhil is er geen garantie dat de vergaarde Gelderse stikstofruimte zo eerlijk wordt verdeeld. Zo zouden stikstofrechten allereerst worden gebruikt om agrarische bedrijven met een PAS-melding te legaliseren. Ook is er niets afgesproken over sloop van de gebouwen die worden opgekocht. Hij roept de provincie samen met CDA, PvdA, GroenLinks, CDA, SGP en VVD op niet mee te werken aan de opkoopregeling.


Innemen natuurvergunningen

Het Gelderse provinciebestuur beslist uiteindelijk over het innemen van de natuurvergunningen van de opgekochte bedrijven, voordat de stikstofrechten kunnen worden overgedragen. Het heeft zo formeel het laatste woord over de opkoopoperatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer