Minister Van der Wal bezoekt Rockwool in Roermond

Stikstofminister Christianne van der Wal heeft maandag een bezoek gebracht aan Rockwool in het Limburgse Roermond. De producent van isolatiemateriaal staat op nummer 1 in de top 100 van ammoniakuitstoters in Nederland. De fabriek ligt bovendien pal naast het kwetsbare natuurgebied De Meinweg.

Minister+Van+der+Wal+bezoekt+Rockwool+in+Roermond
© ANP Persbureau

De bewindsvrouw sprak met zowel de directies van Rockwool als van Chemelot in Geleen over de stikstofopgave voor de industrie. Ook Chemelot staat hoog op de lijst van ammoniakuitstoters.Van der Wal begon haar bezoek aan Midden-Limburg in Echt, waar ze overleg voerde met de LLTB en Waterschap Limburg. Vervolgens bezocht ze Nationaal Park De Meinweg bij Herkenbosch.'Het wrange is dat juist Rockwool bijdraagt aan het isoleren van huizen, maar helaas wordt er te veel stikstof uitgestoten door het bedrijf', aldus Van der Wal. 'De industrie doet al veel aan de reductie van stikstof, maar alleen niet genoeg. Er moet echt minder worden uitgestoten. Daaraan moet ook de industrie bijdragen.'


Samenwerking met Duitsland

Na afloop van haar bezoek aan Rockwool ging ze door naar Düsseldorf om bij de Duitsers aandacht te vragen voor de stikstofproblematiek. Nationaal Park De Meinweg heeft bij oostenwind veel last van stikstofdeposities uit de Duitse grensregio. De minister werd bij haar bezoek vergezeld door de Limburgse gedeputeerden Lia Roefs (PvdA, Wonen en Landbouw) en Geert Gabriels (GroenLinks, Natuur en Milieu).

'Ik wil gaan samenwerken met Noordrijn-Westfalen, maar ook met Nedersaksen en Vlaanderen op het gebied van natuurbehoud en stikstofreductie', zegt Van der Wal. 'Hoewel we meer stikstof uitvoeren dan importeren, is er toch een deel dat vanuit het buitenland hier neerslaat. Ook Duitsland en Vlaanderen zien de urgentie van het natuurherstel. Ik ga in Düsseldorf met mijn ambtgenoot in gesprek over hoe we elkaar kunnen helpen. Dat is uiteindelijk ook beter voor de Duitse natuurgebieden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer