Stikstofcollectief Utrecht trekt stekker uit gebiedsgerichte aanpak

Stikstofcollectief Utrecht, dat bestaat uit elf boerenorganisaties, roept boeren op om niet te starten met de gebiedsprocessen in provincie Utrecht. Volgens voorzitter Jeroen van Wijk worden partijen tegen elkaar uitgespeeld.

Stikstofcollectief+Utrecht+trekt+stekker+uit+gebiedsgerichte+aanpak
© William Hoogteyling

Dat staat in een brief aan boeren van LTO Noord, NAJK, Agractie, Biologische Pluimveehouders Vereniging, BoerenNatuur, Farmers Defence Force, Gezamenlijke collectieven agrarisch natuurbeheer, POV, NFO, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

Vanaf 2019 trekken de partijen in Utrecht samen op om het stikstofproces vlot te trekken. De organisaties geven in de brief aan dat ondanks alle tijd en inspanningen de voortgang beperkt is. 'Wij horen nu dat de provincie buiten ons als stikstofcollectief om, de gebieden ingegaan is. En dat Utrecht hier heel graag de gebiedsgerichte aanpakken wil starten. Dit ook omdat er gigantisch druk wordt gezet vanuit het Rijk.'Het stikstofcollectief mist bij de provinciale stappen een goede borging voor de stikstof die gereduceerd wordt. Bovendien kan Utrecht volgens de partijen niet garanderen dat er een passende oplossing komt voor PAS-melders, interimmers en ander boeren zonder vergunning. Hierdoor kunnen deze bedrijven niet deelnemen aan het proces, geeft het collectief aan.


Groot gevaar

Ook kan provincie Utrecht niet toezeggen dat er een schot komt tussen ammoniak en stikstofoxiden, stelt de groep van boerenorganisaties. Volgens het collectief verdwijnt er nu al veel stikstof naar buiten de landbouw. Die gaat dus uit het gebied zonder dat deze meetelt voor de 'toch al hoge opgave' die er ligt. 'Dit is een groot gevaar omdat zo het risico bestaat dat er uiteindelijk onvoldoende stikstof over is voor het kunnen behalen van onze stikstofopgave', schrijft voorzitter Van Wijk.


Als laatste wil het stikstofcollectief alleen meewerken aan gebiedsprocessen als er geen handhaving op vergunningen gedaan wordt 'en er absoluut geen dwangsommen opgelegd gaan worden'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer