'Druk zetten op Overijssel om extern salderen'

Er gaat geen week voorbij of het PAS-melderdossier staat in de belangstelling. Het Financieele Dagblad had berekend dat het voor legalisatie van 2.500 PAS-melders nodig zou zijn om 3.500 piekbelasters uit te kopen. Een kleuter had uit kunnen rekenen dat je geen 3.500 grote uitstoters hoeft op te kopen om 2.500 marginale emitters te legaliseren.

%27Druk+zetten+op+Overijssel+om+extern+salderen%27
© Dirk Hol

Dezelfde krant schreef over ZLTO-bestuurders die, al dan niet met voorkennis, geanticipeerd hebben op de invoering van fosfaatrechten. Dit idee werd gekoppeld aan stallenbouw voor juli 2015 en legalisatie onder de PAS met terugwerkende kracht.

Die opmerking over legalisatie met terugwerkende kracht is interessant. Het lijkt er namelijk op dat het ministerie van LNV de lijst PAS-melders wat in wil korten door degenen die achteraf hun stal gelegaliseerd hebben niet als terechte melder te beschouwen.

Minister na minister belooft legalisering, maar echt schot zit daar niet in. Voor Noord-Holland zie ik de benodigde ruimte ook niet vrij komen. Het wordt kiezen tussen lijdzaam afwachten of zelf de regie pakken.

Het wordt kiezen tussen lijdzaam afwachten of zelf de regie pakken

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Het gaat dwars tegen het rechtvaardigheidsgevoel in, maar ik raad PAS-melders aan om zelf stikstofruimte te zoeken en aan te kopen. In de meeste gevallen is voor enkele tienduizenden euro's het probleem opgelost. De bank financiert dan weer de bedrijfsovername of aankoop van buurmans grond. Gedwongen krimp bij handhaving is niet aan de orde en het helpt een maagzweer voorkomen. In feite is het een investering in de continuïteit van je bedrijf.

Ik zou de rekening via de rechtsbijstandsverzekering wel bij minister Christianne van der Wal neer leggen.

Helaas is dit voor de PAS-melders in Overijssel geen optie. In deze provincie is extern salderen, dus handel in stikstofruimte, via een beleidsregel onmogelijk gemaakt. Tegelijkertijd geven Gedeputeerde Staten aan dat zij niet anders kan dan handhaven en sturen ze een slijmerige brief naar de minister met een vraag om hulp.

Allerlei sectorpartijen vallen over elkaar heen met onmogelijke oplossingen, terwijl het best eenvoudig is. Juist Gedeputeerde Staten van Overijssel zouden kunnen besluiten om extern salderen binnen sectoren mogelijk te maken. Zo wordt voorkomen dat alle groene stikstof door de industrie wordt opgekocht, maar kan een stoppende veehouder wel een collega uit de brand helpen. Vol druk zetten dus op de provincie Overijssel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer