Senegal stevig aan kop in uienimport

Uit de laatste exportcijfers van GroentenFruit Huis op de website van Holland Onion Association blijkt dat er ook in week 39 weer veel uien naar Senegal zijn gegaan. Zo'n 7.600 ton ging in die week naar het West-Afrikaanse land. Daarmee staat Senegal met 65.500 ton stevig aan kop voor wat betreft het exportvolume tot nu toe dit seizoen.

Senegal+stevig+aan+kop+in+uienimport
© Twan Wiermans

De totale export loopt met 319.000 ton circa 24.000 ton voor op vorig jaar. Uiteindelijk werd toen een exportrecord genoteerd van een dikke 1,3 miljoen ton uien. Na Senegal staat Ivoorkust op de tweede plaats voor wat betreft het exportvolume dit seizoen. In week 39 ging er 5.700 ton naar Ivoorkust.

Dat brengt het totaalvolume tot nu toe op 55.300 ton. De top 5 wordt verder aangevuld met Groot-Brittannië (35.700 ton), Guinee (21.200 ton) en Nicaragua (17.300 ton). Het valt op dat er in week 39 veel meer uien naar Oekraïne gingen dan in de week daarvoor. Waar in week 38 nog 117 ton naar het land in oorlog ging, was dat in week 39 ruim 200 ton.


De Belgen namen tot voor kort al bijna twee keer zoveel uien af als vorig jaar in dezelfde periode. Maar het buurland kocht in week 39 geen Nederlandse uien. De export van Mali blijft voorlopig nog steeds fors achter ten opzichte van 2021-2022. Het land nam in week 39 (1.245 ton) nog weer minder af dan in week 38 (1.255 ton). In de eerste dertien weken van exportseizoen 2022-2023 hebben zo'n 110 landen tot nu toe 355.000 ton uien aangekocht vanuit Nederland.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer