Arrestaties in België vanwege mogelijk illegaal gebruik tomatenvirusvaccin

In de Antwerpse gemeenten Beerse, Kapellen en Rijksevorsel heeft de Belgische politie dinsdag drie huizen doorzocht. Ze onderzoekt de ontwikkeling en het gebruik van een verboden vaccin tegen het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), meldt het Antwerpse openbaar ministerie.

Arrestaties+in+Belgi%C3%AB+vanwege+mogelijk+illegaal+gebruik+tomatenvirusvaccin
© Twan Wiermans

Bij de huiszoekingen zijn vier personen opgepakt. Het team Milieu van de Antwerpse federale gerechtelijke politie onderzoekt volgens het openbaar ministerie de mogelijke opzettelijke verspreiding van ToBRFV.

Verder meldt het ministerie dat een tomatenbedrijf uit Rijkevorsel mogelijk betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van een verboden vaccin tegen het tomatenvirus. Ook wordt het bedrijf ervan verdacht het vaccin te hebben ingevoerd om doelbewust tomatenplanten te besmetten om ze resistent te maken tegen ToBRFV.

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat het om het tomatenbedrijf Stoffels Tomaten. Het bedrijf doet zelf geen uitspraken over het onderzoek.


Het vaccin zou een milde variant van ToBRFV bevatten, laat het Antwerpse openbaar ministerie weten. Omdat er vanuit de Europese Unie een zerotolerancebeleid is rond het tomatenvirus, betreft het illegale praktijken. Ook het Federaal Voedselagentschap (FAVV) was met inspecteurs aanwezig tijdens de invallen.

FAVV benadrukt dat het virus alleen bepaalde plantensoorten aantast, maar niet kan worden overgedragen op mensen. Bij de huiszoekingen werd ook een flinke som geld in beslag genomen. Het exacte bedrag is niet duidelijk. Ook in Nederland loopt een onderzoek naar tomatentelers die planten opzettelijk infecteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer