Oeso-landen: schadelijke landbouwsubsidies afschaffen

De 38 landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), waar Nederland ook deel van uitmaakt, vinden dat milieuschadelijke landbouwsubsidies geleidelijk moeten worden afgeschaft.

Oeso%2Dlanden%3A+schadelijke+landbouwsubsidies+afschaffen
© Dirk Hol

Op hun zesjaarlijkse top over de wereldwijde voedselsystemen hebben de Oeso-landen aangedrongen op een studie per land naar landbouwsubsidies die schadelijke klimaat- en milieugevolgen in stand houden.

Een nieuw Oeso-rapport constateert weliswaar dat de EU in 2021 met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 'groene' landbouw stimuleert, maar zegt ook dat de huidige ecoprogramma's niet voldoende zullen zijn. De wetenschappers bevelen de EU aan om klimaat- en milieuvervuilende emissies te 'beprijzen', oftewel boetes en heffingen op uitstoot.

De Oeso-voedseltop wijst er ook op dat veel regeringen en internationale organisaties als de EU hun subsidies voor onderzoek en innovatie de afgelopen jaren hebben verminderd.


Voedselverspilling

Ook moet de komende tien jaar meer worden gedaan tegen voedselverspilling, zowel in de landbouw als verderop in de voedselketen. De Oeso-experts zeggen dat het wereldwijde voedselsysteem alleen kan functioneren als het duurzaam is en de internationale millenniumdoelen van de Verenigde Naties niet in de weg zit.

In de slotverklaring van hun top in Parijs wordt geconstateerd dat het komende decennium de wereldbevolking de 10 miljard zal naderen, dat de vraag naar voedsel zal toenemen, maar dat de landbouw 'meer zal moeten doen met minder'. Verwacht wordt dat er minder areaal beschikbaar is en dat arbeidskrachten worden vervangen door meer machines, digitalisering en robotisering.


Als gevolg van zulke ingrijpende verschuivingen moeten boeren en tuinders overal ter wereld er rekening mee houden dat ze hun inkomen deels op andere manieren moeten zien aan te vullen. De adviezen van de Oeso zijn voor de 38 aangesloten geïndustrialiseerde landen niet bindend, maar hebben in veel nationale en Europese beleidsvoorbereiding een grote impact.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer