Extra geld beschikbaar voor boerenexperimenten in de Veenkoloniën

Boeren in de Drents-Groningse Veenkoloniën, Westerwolde of het Oldambt die willen experimenteren met een meer natuurinclusieve landbouw, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Vanwege het succes en de laagdrempeligheid van de eerdere openstelling, wordt de regeling verlengd tot en met 1 april 2024. Maximaal is 25.000 subsidie per aanvraag beschikbaar.

Extra+geld+beschikbaar+voor+boerenexperimenten+in+de+Veenkoloni%C3%ABn
© Huisman Media

Voorwaarde voor het aanvragen van de subsidie is dat het gaat om vernieuwende en natuurinclusieve ideeën van twee of meer boeren in de Veenkoloniën, Westerwolde of het Oldambt. Al dan niet samen met terreinbeheerders of andere partijen.

Deelnemende boeren die eerder meededen aan de regeling zijn enthousiast. 'Met de bijdrage uit deze regeling voor boerenexperimenten kon ik mijn bedrijf verder voorbereiden op een veranderend landbouwperspectief, waarbij er bijvoorbeeld minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden', aldus akkerbouwer Berend Jansema in Sellingen.

Akkerbouwer Jaap Dun in Musselkanaal: 'Deze subsidie heeft mij geholpen om te experimenteren in gewassen met strokenteelt en de opgedane kennis uit te wisselen met collega-agrariërs.'


Streefbeelden

De ideeën moeten aansluiten bij de streefbeelden en actieplannen die samen met betrokkenen zijn opgesteld voor de Veenkoloniën, Westerwolde en het Oldambt. Omdat deze gebieden onderling verschillen in landbouw, landschap en biodiversiteit, is onder regie van de Agenda voor de Veenkoloniën per gebied een streefbeeld voor 2030 bepaald. In de actieplannen is een route uitgestippeld voor landbouw die winstgevend is, bijdraagt aan de biodiversiteit en vruchtbaarheid van de bodem en zorgt voor een leefbaar platteland.

De Subsidieregeling boerenexperimenten is onderdeel van de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw. Daarmee willen de provincies Drenthe, Friesland en Groningen initiatieven voor een meer natuurinclusieve landbouw in Noord-Nederland stimuleren en versnellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer