Glastuinbouw: ontkoppel gasprijs van subsidies duurzame projecten

Glastuinbouw Nederland pleit er bij politiek Den Haag voor om de gasprijs los te koppelen van subsidies voor duurzame projecten. Gebeurt dat niet, dan dreigen alle operationele duurzame projecten te stoppen. Dat schrijft de belangenorganisatie in een plan dat ze samen met het Nederlandse tuinbouwcluster heeft aan geboden aan de Tweede Kamer.

Glastuinbouw%3A+ontkoppel+gasprijs+van+subsidies+duurzame+projecten
© Dirk Hol

In het plan benadrukt de sector dat de glastuinbouw de nationale energietransitie een impuls kan geven. Binnen vijf jaar vermindert de CO2-uitstoot met ruim 1,6 megaton per jaar en is het jaarlijkse Nederlandse aardgasverbruik te reduceren met in totaal ruim 900 miljoen kuub. Dit is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ruim 750.000 huishoudens.

De Oekraïnecrisis benadrukt de urgentie om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas. Bovendien brengt het plan de realisatie van de Nederlandse bijdrage aan het Parijs-akkoord en de doelen van de Europese Green Deal binnen bereik. Maar de sector kan dat niet alleen. Want, zo stelt het tuinbouwcluster, de glastuinbouw moet eerst door de huidige crisis worden geholpen.


Waarschuwing

De sector roept overheid en partners daarom op om samen met de glastuinbouw te investeren in het versnellen van verduurzaming. Het signaal aan politiek en maatschappij is van groot belang, omdat alle operationele duurzame projecten op het spel staan. Door koppeling aan de gasprijs, stoppen subsidies bij hoge gasprijzen.

Blijft die koppeling gehandhaafd, dan staken in 2023 tientallen duurzame projecten, gaan bedrijven terug op het verbruik van gas en neemt het gasverbruik jaarlijks met ruim 340 miljoen kuub toe, waarschuwt het tuinbouwcluster. Ontkoppeling van gasprijs aan subsidie kan dat voorkomen. Voor een versnelde energietransitie voorziet het sectorplan in een lijst aan concrete maatregelen en projecten.


Reddingsplan

Die lijst maakt duidelijk dat binnen vijf jaar ruim 900 miljoen kuub gas per jaar is te besparen. Daarvoor moeten in de kern gezonde tuinbouwbedrijven overeind worden gehouden en versneld verduurzamen. Bestaande duurzaamheidsprojecten moeten in stand worden gehouden en nieuwe projecten moeten op korte termijn worden ontwikkeld.

In de brief aan de Tweede Kamer staat dat ruim 3.100 professionele glastuinbouwbedrijven de basis vormen van het tuinbouwcluster. Onlangs bleek uit onderzoek dat het voortbestaan van 40 procent van de glastuinbouwbedrijven binnen een halfjaar op het spel staat. Oorzaak zijn de hoge energieprijzen. Niet alleen individuele bedrijven, het hele tuinbouwcluster loopt hiermee gevaar, schrijft het cluster.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer