Productie van landbouw wereldwijd moet flink omhoog

De agrofoodsector krijgt de komende jaren te maken met een steeds groter wordende bevolking om te voeden, de gevolgen van de klimaatcrisis en verstoring van de voedselvoorziening door de oorlog in Oekraïne. Daarom zal de gemiddelde landbouwproductiviteit de komende tien jaar met 28 procent moeten toenemen.

Productie+van+landbouw+wereldwijd+moet+flink+omhoog
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit de Agricultural Outlook 2022-2031 van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). De Agricultural Outlook richt zich op de vooruitzichten op middellange termijn voor de markten voor landbouwgrondstoffen.

Beide organisaties stellen dat hun bevindingen de 'cruciale rol van extra overheidsuitgaven en particuliere investeringen in productie, informatietechnologie en infrastructuur onderstrepen'.


Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat een groot risico zien voor de voedselzekerheid. De evenwichtsprijzen voor tarwe kunnen 19 procent hoger komen te liggen dan voor de oorlog, of zelfs 34 procent als de Russische export wordt gehalveerd. Dat kan leiden tot een verdere toename van het aantal chronisch ondervoede mensen in de wereld.

'Zonder vrede in Oekraïne zullen de uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid waarmee de wereld wordt geconfronteerd blijven toenemen, vooral voor de armsten ter wereld', zegt secretaris-generaal Mathias Cormann van Oeso. 'Een onmiddellijk einde van de oorlog zou de beste uitkomst zijn voor de mensen in zowel Rusland als Oekraïne. En voor de vele huishoudens over de hele wereld die te lijden hebben onder scherpe prijsstijgingen door de oorlog.'

FAO-directeur-generaal Qu Dongyu: 'Naar schatting 19 miljoen meer mensen zouden in 2023 wereldwijd te maken kunnen krijgen met chronische ondervoeding, als de vermindering van de wereldwijde voedselproductie en voedselvoorziening van grote exporterende landen, waaronder Rusland en Oekraïne, doorzet.'


Binnen kaders van klimaatakkoord

Een gemiddelde groei van 28 procent van de landbouwproductiviteit kan ervoor zorgen dat het eerder door de Verenigde Naties gestelde doel van 'Zero Hunger' in 2030 wordt gehaald. Bovendien blijft de emissiereductie op die manier binnen de kaders van het klimaatakkoord van Parijs.

De veestapel zal volgens de organisaties wel verantwoordelijk zijn voor 90 procent van de toename van de uitstoot van broeikasgassen in de komende tien jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer