Onderzoek naar robottechnologie krijgt flinke financiële bijdrage

Onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar slimme land- en tuinbouwrobots krijgt 12 tot 17 miljoen euro uit het Nxtgen Hightech-programma. Deze bijdrage uit het Nationaal Groeifonds van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet een flinke impuls geven aan de agrifoodtechnologie.

Onderzoek+naar+robottechnologie+krijgt+flinke+financi%C3%ABle+bijdrage
© Huisman Media

Doel is de ontwikkeling van methoden om gewassen zoveel mogelijk autonoom te telen. Robotica speelt een belangrijke rol om de land- en tuinbouw minder afhankelijk te maken van handwerk en de schaarser wordende arbeidskrachten.

Vanuit het Nationaal Groeifonds en het Nxtgen Hightech-programma is voor behoud van het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse kennisinstellingen ruim 1 miljard euro te verdelen binnen de hightech sector. Daarvan is bijna 200 miljoen euro bestemd voor onderzoek met betrekking tot handsfree agrifood.


Binnen het fonds is robottechnologie voor de land- en tuinbouw een van de zes toepassingsgebieden, naast schone energie, lasercommunicatie, medicijnontwikkeling, snellere chips en lichte materialen.


Systemen gebruiksvriendelijk maken

WUR-programmamanager Erik Pekkeriet van het Agro Food Robotics-onderzoek vertelt dat de universiteit in het onderzoek naar slimme land- en tuinbouwrobots samenwerkt met tientallen partners uit vooral het bedrijfsleven. Volgens hem bouwen de onderzoeksprojecten voor robotisering voort op bestaande systemen.

'Er kan al heel veel', stelt Pekkeriet. 'Maar de afzonderlijke systemen zijn nog niet gebruiksvriendelijk. Wij willen vooral ook de virtuele omgeving voor de boer vereenvoudigen.'

Om de doelen te behalen, zet WUR in op technische ontwikkelingen en uitgebreide testen en inpassing van robotisering op boerderijschaal. Door het hele land komen boerderijen, kassen en fabrieken van de toekomst, waarbij elk toepassingsgebied een eigen locatie krijgt. In 2029 moeten de meeste nieuwe systemen uit het project klaar zijn voor gebruik.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer