Onderzoek naar metabolieten moet voerconversie DanBred-beren verbeteren

DanBred wil de voerconversie van varkens met 25 procent verbeteren. Om dat te realiseren, verzamelt het biotechnologiebedrijf bloedmonsters van fokberen. Er wordt gekeken naar metabolieten die ontstaan bij de stofwisseling.

Onderzoek+naar+metabolieten+moet+voerconversie+DanBred%2Dberen+verbeteren
© Eigen Foto

Elke week worden van vijftig tot zestig fokberen op het Bøgildgård-berenteststation van DanBred bloedmonsters genomen. Die worden gebruikt voor het project Metabole Selectie. Dat is een samenwerking tussen DanBred, het Deense varkensonderzoekcentrum Seges, Nordic Seed en de Universiteit van Aarhus.

In dit project wordt gekeken naar de metabolieten in het bloed. Dat zijn de producten die ontstaan bij de stofwisseling. Bij de vertering van het voer worden die in kleinere onderdelen gesplitst als glucose, vetzuren en aminozuren. Die worden vervolgens gebruikt voor de energiehuishouding en de groei (spier-, vet- en botaanzet) en ontwikkeling van de organen.

In het project van DanBred zullen de metabolieten in het bloed worden onderzocht bij de fokberen met een lage voederconversie. Op basis daarvan zullen in 2021 rekenmodellen worden ontwikkeld. Dan is naar verwachting 25 procent extra genetische vooruitgang te bereiken, aldus Tage Ostersen, hoofd van de afdeling fokkerij en genetica van Seges.


Selectie fokberen nog nauwkeuriger

'Dat komt doordat de metabole selectie kijkt naar het individuele varken. Daarmee geeft het nog meer informatie dan haalbaar is met alleen genomische selectie, waarbij naar het DNA van het varken wordt gekeken. De selectie van de fokberen wordt hierdoor nog nauwkeuriger', stelt Ostersen.

In aanvulling op de metabole selectie gaat het project ook data verzamelen van de vleeskwaliteit van de DanBred Duroc. Vlees van nakomelingen en familieleden wordt onderzocht op eindzuurgraad, kleur, intramusculair vet en de Myofibril fragmentatie index. Laatstgenoemde is een indicator voor de malsheid van varkensvlees. Hiermee kan de vleeskwaliteit verder worden verbeterd en speelt DanBred in op de toenemende interesse voor vleeskwaliteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer