Voerconversie vleesvarken zeker 5 procent lager met Voerbooster

De voerconversie van vleesvarkens is 5 tot 7 procent te verlagen met de AR Voerbooster. De investering in dit apart bij te bestellen voeradditief verdient de varkenshouder drie keer terug, zegt product- en innovatiemanager Eelco van de Hoef van AgruniekRijnvallei.

Voerconversie+vleesvarken+zeker+5+procent+lager+met+Voerbooster
© Twan Wiermans
Wat er in de AR Voerbooster zit, wil Van de Hoef niet kwijt. 'Het is een middel dat de darmgezondheid verbetert. Het beschermt de darmen en het zorgt ervoor dat het voer beter kan verteren.'

AgruniekRijnvallei had het additief enkele jaren geleden al eens getest en zag toen ook al een verbetering van de voerconversie. Van de Hoef: 'Toen waren de voerprijzen laag en was er weinig belangstelling om het toe te passen. Alle ogen waren gericht op een hogere groei. Nu is dat wel anders een betere voerconversie is met de huidige hoge prijzen zeker interessant. Elke 0,1 verbetering van de voerconversie levert 4 tot wel 4,5 euro op.'


Stijgende voerprijzen

Omdat de voerprijzen al een tijdje aan het stijgen waren, is het nieuwe voeradditief afgelopen jaar opnieuw getest op het eigen proefbedrijf en in de praktijk. Uit die proeven blijkt telkens dat de voerconversie met 5 tot 7 procent daalt. Die daling is te meten over de hele linie. Zowel op bedrijven waar de voerconversie al laag is met 2,2 als op bedrijven waar de voerconversie bijvoorbeeld 2,7 is.

'Die verbetering van de voerconversie is echt haalbaar', stelt Van de Hoef. 'We hebben heel wat andere producten ook al eens onderzocht, zoals benzoëzuur, maar daarbij nooit zo'n duidelijke effect gemeten.'


Drie keer terugverdiend

De inzet van AR Voerbooster kan volgens Van de Hoef dan ook zeker uit. 'We rekenen met een Return-On-Investment (ROI) van minimaal 3. Dus als de Voerbooster 2 euro extra kost, verdien je zeker 6 euro terug door de betere voerconversie.'

Varkenshouders kunnen kiezen of ze de Voerbooster willen gebruiken of niet. AgruniekRijnvallei heeft in de fabriek geïnvesteerd in apparatuur die het additief achteraf goed kan doseren. Varkenshouder kunnen het daardoor een ronde uitproberen en dan zien wat het op hun bedrijf oplevert.

Het advies is wel om de AR Voerbooster in alle voeders voor de vleesvarkens toe te passen, dus vanaf het startvoer tot en met het eindvoer. 'En het is ook nog een optie om de dosis te verdubbelen', zegt Van de Hoef. 'Dat levert een nog verdere verbetering van de voerconversie op.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer