'Is het niet duidelijk of willen we het niet zien?'

Remkes heeft zijn rapport ingeleverd. De toelichting liet ook niets aan duidelijkheid te wensen over. Het kabinet heeft jarenlang de boel verzaakt. Problemen zijn vooruitgeschoven en er zijn allerlei uitvluchten bedacht om via juridische geitenpaadjes verder te kunnen. Dat het een puinhoop is op juridisch gebied is iedereen wel duidelijk.

%27Is+het+niet+duidelijk+of+willen+we+het+niet+zien%3F%27
© Dirk Hol

Voor onszelf geldt dat ook. Geen Natuurbeschermingswet (Nb)-vergunning, want bij een depositie onder 1 mol heb je die niet nodig. PAS-melding idem dito. Onder de 1 mol heb je hem niet nodig en gaan we niet registreren. Tot de Raad van State komt met het feit dat we wel vergunningplichtig zijn.

In 2020 ben ik er toch maar eens mee aan de slag gegaan om op basis van de oude Hinderwetvergunning ons illegaal gemaakte bedrijf weer te legaliseren. Tot twee keer toe heb ik de status bereikt dat de ontwerpbeschikking gereed was. Het moest alleen nog worden tegengelezen, zoals dat heet in juristentaal.

Januari 2021 zijn we gestrand op een uitspraak van de raad dat er geen vergunning nodig was. Uitspraak 'Logtsebaan'. Dus we zijn vergunningplichtig en we hebben hem niet nodig, aldus onze hoogste rechterlijke macht.

Omdat juristen ook vastlopen in deze door henzelf bedachte puinhoop, hebben ze de positieve weigering bedacht. Je moet toch wat. Niet dat iemand er iets mee kan, maar ze hebben het probleem van hun bordje af. Totdat afgelopen week een rechtbank zei dat een positieve weigering dezelfde status heeft als een Nb-vergunning. Bijzonder! Dat biedt mogelijkheden.

De roep om duidelijkheid merk je breed in de landbouw

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

De roep om duidelijkheid merk je breed in de landbouw. Wat kunnen we verwachten qua stikstofbeleid? Iedereen vraagt zich af wie de piekbelasters zijn. Hoor ik daarbij? Hoe gaat het komen met de reductie van ammoniak en is dat wel nodig? Want stikstof is geen probleem, volgens 60 procent van de boeren. Daar snap ik dan weer niks van. We hebben het er elke dag over en dan is het geen probleem. Bijzonder.

Tegelijk is er veel wel duidelijk. Er ligt een derogatiebeschikking. Over paar jaar einde derogatie. Maar er staat meer in. En anders kun je het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn lezen met het bijbehorende addendum. Bufferstroken langs sloten, variërend van 1 tot 5 meter. Zones langs beekdalen van 100 tot 250 meter. Grondgebondenheid, wat uit gaat komen op 1,8 tot 2,3 grootvee-eenheden per hectare.

Het staat er allemaal al en het wordt uitgerold. Wat is hier niet duidelijk aan? Waarom wordt nu de voermaatregel omarmd als oplossing, terwijl de voermaatregel van Schouten twee jaar geleden enorme ophef veroorzaakte?

Is de duidelijkheid er niet of willen we het niet onder ogen zien?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer