Bond Friese VogelWachten tevreden over start weidevogelseizoen

De start van het weidevogelseizoen in Friesland is positief. Dat blijkt uit navraag bij de Bond FrieseVogelwachten en Kollektivenberied Fryslân.

Bond+Friese+VogelWachten+tevreden+over+start+weidevogelseizoen
© Ruud Ploeg

Doordat het grasland niet zo hard groeit, hebben de vogels voldoende mogelijkheden om te foerageren. Bovendien lijkt in weidevogelgebieden de predatiedruk kleiner te zijn dan voorgaande jaren, stelt Henk de Jong van Bond Friese VogelWachten voorzichtig. 'Lokaal kan dat natuurlijk verschillen. De vogelgriep die ook vliegende predatoren trof en de pilot met het vangen van steenmarters, die inmiddels drie jaar draait, lijken echter hier en daar effect te sorteren.'

Een andere verklaring is volgens De Jong dat er voor het tweede achtereenvolgende jaar minder muizen zijn, waardoor predatoren als roofvogels minder energie hebben om zich voort te planten.


Kunstmest strooien

Hoewel De Jong het nog niet met cijfers kan onderbouwen, ziet beheerregisseur Henk Oud van het collectief Noardlike Fryske Wâlden meer grutto's, kieviten en tureluurs in het land. 'Ik heb er beslist een goed gevoel over. Doordat zowel het landwerk als het kunstmest strooien en mest uitrijden snel klaar was vanwege het mooie weer, kwam er rust op het land.'


Oud ziet grote verschillen per gebied als het gaat om predatie. 'In gebieden waar we veel last van steenmarters hadden, is de predatie minder geworden. In sommige regio's hebben we wel last van probleempredatoren. Daar zitten slimme dieren tussen die blijven rondlopen.'


Toplaag moet echt nat zijn

Waar de beheerregisseur zich zorgen over maakt, is de droogte. 'Het veld heeft honger. Grutto's lopen op heel andere plekken dan dat we gewend zijn. Dat betekent dat ze voedsel zoeken. Ik pomp nu een sloot vol, 2 meter bij de kant op. De toplaag moet echt nat zijn. Plasdrassen zijn heel mooi, maar het areaal is nog veel te klein om de vogels te voeden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer