Oproep om land te vernatten voor weidevogels vanwege droogte

Landbouw- en natuurpartijen, overheden en onderwijsinstellingen in Friesland roepen boeren op hun land te vernatten voor de weidevogels vanwege de droogte.

Oproep+om+land+te+vernatten+voor+weidevogels+vanwege+droogte
© Niels de Vries

Na een redelijk natte winter en vochtige start van het voorjaar begint de droogte de weidevogels begin mei in sommige gebieden van Friesland parten te spelen. Volgens de partijen wordt op korte termijn geen regen van betekenis verwacht. 'Het is nu alle hens aan dek om het weidevogelseizoen tot een goed einde te brengen.'

Weidevogels en hun kuikens zijn voor hun voedsel vooral afhankelijk van nattigheid op of in de nabijheid van hun broedgebied. In een vochtige bodem zijn de wormen voor de oudervogels beter bereikbaar. Daarnaast hebben weidevogelkuikens vliegende insecten nodig om te groeien, die zijn in natte gebieden meer voor handen.


150 greppelpompen

In Friesland zijn er door meer dan 250 veehouders en akkerbouwers de afgelopen jaren plasdras aangelegd met een totale oppervlakte van ruim 150 hectare. Ook werken zij met greppelpompen. Via Grutsk op ús Greidefûgels (trots op onze weidevogels), het samenwerkingsverband van negen partijen als LTO Noord, Cumela en Van Hall Larenstein, zijn er inmiddels ruim 150 van dit soort greppelpompen op zonne-energie in gebruik.

Lokale vogelwachten zetten deze greppelpompen in overleg met boeren in hun werkgebied actief in. Wetterskip Fryslân laat extra water in vanuit het IJsselmeer om voldoende water beschikbaar te hebben in de Friese boezem en de poldersloten.


Daar waar nodig kunnen boeren en vogelwachten water op het land brengen voor weidevogels. De sloten moeten wel op peil blijven en mogen niet droogvallen. Boeren kunnen met de rayonbeheerder van Wetterskip Fryslân overleggen hoeveel water zij kunnen onttrekken en op welk moment dat het beste kan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer