Veehouders in polder Oosterwolde gaan toekomstperspectief schetsen

Achttien veehouders uit de polder Oosterwolde in gemeente Oldebroek gaan zelf het perspectief schetsen voor toekomstgericht boeren in de polder. De boeren hebben zich verenigd in stichting De Vier Merken en samen een gebiedsplan opgesteld.

Veehouders+in+polder+Oosterwolde+gaan+toekomstperspectief+schetsen
© Hanneke de Boer

Dit gebiedsplan geeft invulling aan de gebiedsopgaven voor natuur, water, klimaat en combineert dit met een toekomstgericht verdienmodel voor de agrariërs. Dat willen ze doen door aan te haken bij het Aanvalsplan Grutto. De Polder Oosterwolde is namelijk een landbouwpolder met veel aandacht voor weidevogels.

De achttien veehouders integreren nu al in meer of mindere mate agrarisch natuurbeheer in hun bedrijfsvoering en hebben hiervoor contracten afgesloten met Agrarisch Natuur Collectief Veluwe.


Randvoorwaarden

Op basis van een gebiedsanalyse, bedrijfsgesprekken en een weidevogelanalyse zijn in de polder Oosterwolde de randvoorwaarden aanwezig om weidevogelbeheer, wateropgaven en klimaatdoelen goed in te vullen.

Voor het behalen van gebiedsdoelen is wel extra grond nodig. Dan komt er meer ruimte in de bedrijfsvoering, waardoor percelen extensiever kunnen worden gebruikt. De kansen voor weidevogels worden daardoor vergroot door bijvoorbeeld bufferstroken aan te leggen of plaatselijke percelen te vernatten.

Voor de noodzakelijke extra ruimte wordt door stichting De Vier Merken dan ook een bod gedaan op een melkveebedrijf in Doornspijk dat door provincie Gelderland te koop is gezet. In combinatie met een bedrijfsverplaatsing en een kavelruil biedt dit de extra ruimte om de doelen te realiseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer