EU wil minder bijdragen aan bestrijding vogelgriep en Afrikaanse varkenspest

De Europese Commissie wil de bijdrage van de Europese Unie (EU) aan de bestrijding van besmettelijke dierziekten als vogelgriep en Afrikaanse varkenspest flink verlagen. Die bijdrage zou dalen van 50 naar 30 procent.

EU+wil+minder+bijdragen+aan+bestrijding+vogelgriep+en+Afrikaanse+varkenspest
© DIRK HOL

Het voorstel van de Europese Commissie is afgelopen maandag besproken tijdens de Landbouwraad in Brussel. De commissie wil de bijdrage aan de bestrijding van besmettelijke dier- en plantenziekten in de jaren 2023 tot en met 2025 met 40 procent verlagen. Dat kan ook effect hebben op de kosten die afgelopen jaar al zijn gemaakt. Verder wil de commissie de bijdrage aan het bestrijden van rundertuberculose al per 2023 beëindigen.

Delegaties van Oostenrijk en Hongarije gaven op 17 oktober hun weerwoord op dit voorstel, ondersteund door 21 lidstaten, waarbij Denemarken, Duitsland, Kroatië, Tsjechië en Zweden ontbraken. Het is opvallend dat Duitsland ontbreekt, want dit land kampt al jarenlang met een uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen.


Extra financiële last

Tijdens de behandeling bleek dat de meeste lidstaten niet willen dat de cofinanciering van besmettelijke ziekten uit Europa wijzigt. Ze wijzen erop dat dit een flinke extra financiële last betekent voor de landen waar dier- of plantenziekten heersen. Een vermindering van de bijdrage ondermijnt het beleid van de EU, stellen de lidstaten.

De kans bestaat dat hierdoor de aanpak van dier- en plantenziekten minder effectief is en de hoge gezondheidsstatus van de landen en de EU onder druk komt te staan. Wat niet alleen nadelig kan zijn voor de diergezondheid, maar ook voor de volksgezondheid. Daarnaast zal een lagere bijdrage er mogelijk voor zorgen dat er geen nieuwe projecten worden opgestart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer